WK Zeilen
WK Zeilen - © FOXSports.NL

Ongekende medailleoogst zeilploeg op WK

12 augustus 2018
Met goud voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe en zilver voor trainingsmakker én rivaal Kiran Badloe kregen de WK zeilen in Aarhus een passend slot voor de Nederlandse kernploeg.

De wereldtitelstrijd in alle olympische klassen leverde voor Oranje een ongekende medailleoogst op. Ook windsurfster Lilian de Geus en het duo Annemiek Bekkering/Annette Duetz (49erFX) veroverden WK-goud. Marit Bouwmeester (Laser Radial) pakte zilver en Pieter-Jan Postma ging met brons in de Finnklasse naar huis.

De wereldbeker komende maand in Japan op de olympische zeillocatie van Tokio 2020 is het volgende meetmoment voor het getalenteerde keurkorps van hoofdcoach Jaap Zielhuis.

Van Rijsselberghe haalde zijn tweede wereldtitel, na zijn eerste WK-triomf in 2011 in Perth, op nogal curieuze wijze vroegtijdig binnen.

De wedstrijdjury draaide een zogenoemde 'redress' (aanpassing van een eerdere uitslag) voor concurrent Badloe, de nummer twee in het klassement, vrijdagavond laat terug. Daardoor was Van Rijsselberghe zondag in de afsluitende medalrace voor zijn landgenoot niet meer te achterhalen.

Badloe stelde met de vijfde plek in de finale nog wel WK-zilver veilig. Van Rijsselberghe, tweevoudig olympisch kampioen, eindigde in de laatste race met tien deelnemers keurig op de derde plaats.

'DVR' reageerde verheugd op zijn tweede wereldtitel. ,,Ik had geen uitzonderlijk goede week, maar de resultaten waren prima. Ik had graag iets meer gedomineerd, maar ik vind het super dat Kiran net achter me staat. Dat is gewoon heel bijzonder.''

In tegenstelling tot de Nederlandse selectieprocedure voor Tokio 2020 in de andere olympische klassen, kunnen Van Rijsselberghe en Badloe zich voorlopig nog niet kwalificeren voor de komende Zomerspelen.

In overleg met hun gezamenlijke coach Aaron McIntosh hebben ze zelf de olympische kwalificatieprocedure bedacht. De prestaties van de twee surfvrienden bij de drie WK's in de aanloop naar Tokio 2020 tellen mee in een fictief klassementje. De winnaar verdient het olympische ticket.

Na de indrukwekkende WK in Aarhus is derhalve bij de twee windsurfers nog weinig verschil in kwaliteit en punten te zien. (FOX Sports/ANP)

 

Zeiltrofee voor Carolijn Brouwer

5 november 2018
Zeiltrofee voor Carolijn Brouwer
Carolijn Brouwer heeft maandag de Conny van Rietschoten Trofee toegekend gekregen. Die prijs wordt jaarlijks door het Watersportverbond toegekend...

Gerelateerd