Mario Mandzukic
Mario Mandzukic - © ANP

Mandzukic stopt als international

14 augustus 2018
Mario Mandzukic heeft besloten zijn interlandloopbaan te beëindigen. De van Frankrijk verloren WK-finale (4-2) is de laatste interland geweest van de Kroaat, die bij Juventus speelt. In die wedstrijd schreef de spits historie met een eigen doelpunt en een treffer in het juiste doel.

"Ik liet altijd liever mijn voeten spreken en heb dan ook moeite om in woorden te vatten wat het Kroatische team heeft betekend voor mij. Toch weet ik dat de tijd is gekomen om afscheid te nemen", schrijft Mandzukic in een emotionele verklaring.

De 32-jarige spits was van grote waarde voor het Kroatische voetbalelftal dat op het WK verraste door de finale te halen. In de halve finale tegen Engeland schoot Mandzukic zijn land in de verlenging naar de eindstrijd (2-1). In die finale tegen Frankrijk passeerde hij in de achttiende minuut zijn eigen doelman met een kopbal. Het was het eerste eigen doelpunt in een WK-finale.

"Na het bijdragen aan het grootste succes ooit van Kroatië kan ik met trots een einde maken aan mijn interlandcarrière", zegt Mandzukic op de website van de Kroatische voetbalbond. "Het blijft moeilijk, want ik zou mijn hele leven wel voor Kroatië willen voetballen. Afscheid nemen doet pijn. Meer dan een tackle van een tegenstander of 120 minuten sprinten. Maar het WK-zilver maakt het makkelijker. Het avontuur in Rusland zal voor altijd de belangrijkste herinnering van mijn carrière blijven."

Mandzukic speelde 89 interlands voor Kroatië, waarin hij 39 keer doel trof. (FOX Sports/ANP)