KNVB grensrechter
KNVB grensrechter - © Pro Shots

KNVB introduceert amateurcompetitie met innovatieve spelregels

31 augustus 2018
Tien topamateurclubs zullen vanaf 2 oktober uitkomen in de Future Rules Football League, waarin gespeeld wordt met aangepaste spelregels, zo meldt de KNVB.

 Het doel van de innovatieve competitie is het onderzoeken van de toegevoegde waarde van de spelregelwijzigingen.

De nieuwe regels zijn ontwikkeld om de wedstrijden attractiever te maken, zowel voor spelers als kijkers. Ook moeten de nieuwe regels het spel eerlijker maken en de arbitrage ondersteunen. Het gaat om de self-pass, de intrap of indribbel en de invoering van tijdstraffen. Geel betekent vijf minuten eruit, rood betekent vijf minuten straf en een verplichte wissel van de 'zondaar'.

Er wordt voort geborduurd op de eerder gespeelde wedstrijd om de Avant Garde Cup tussen FC Lisse en Quick Boys en de Wedstrijd van de Toekomst tussen de Suriprofs en het toen net gepromoveerde Fortuna Sittard.

De competitie wordt gespeeld door tien topamateurclubs uit het westen van het land: ARC, FC Lisse, Westlandia, Katwijk, Quick Boys, VVSB, Rijnsburgse Boys, Alphense Boys, AFC en de Koninklijke HFC. Er worden zeven speelrondes gespeeld (eens per maand), per speelronde worden er vijf wedstrijden afgewerkt.

Bevindingen vastgelegd
"Alle wedstrijden worden vastgelegd en gecodeerd, op die manier verzamelen we veel objectieve data. Bovendien worden alle betrokkenen geïnterviewd in focusgroepen. Ook hun bevindingen worden vastgelegd", aldus KNVB-directeur Gijs De Jong.

In een later stadium is het de bedoeling om alle bevindingen, meningen en data aan de IFAB en FIFA over te dragen. Bij een positieve uitkomst heeft de KNVB de ambitie om deze regels in officiële wedstrijden te testen. (FOX Sports)