Denemarken op het WK in Rusland
Denemarken op het WK in Rusland - © Pro Shots

Deense bond wil hele nationale ploeg vervangen

3 september 2018
Het is onduidelijk met welke spelers de nationale ploeg van Denemarken deze week tegen Slowakije en Wales gaat voetballen. De Deense bond (DBU) is na een hoogoplopend conflict op zoek naar voetballers die de huidige internationals kunnen vervangen.

De Deense bond en voetballers ruziën al een tijdje over een collectieve arbeidsovereenkomst, waarbij imagorechten een rol spelen. Het geschil gaat vooral over individuele sponsorcontracten van spelers die zouden botsen met geldschieters van de nationale bond.

De DBU verwierp zondag een voorstel van de spelers om de bestaande contracten voor de komende twee duels uit te breiden. De voetbalbond spreekt nu van een staking. De DBU is niet alleen op zoek naar voetballers die tegen Slowakije en Wales willen spelen. Bondscoach Aage Hareide zal beide duels ook niet leiden.

De Deense bond vreest zware sancties van de UEFA als de duels met Slowakije en Wales niet worden afgewerkt. Denemarken loopt dan het risico dat het niet aan het EK van 2020 mag deelnemen. Vorig jaar werd een duel van de nationale vrouwenploeg van Denemarken tegen Zweden na een soortgelijk conflict afgelast.

Denemarken oefent woensdag tegen Slowakije en moet zondag tegen Wales aantreden in het kader van de nieuwe Nations League. (ANP)

Gerelateerd