Oranje - Noorwegen
Oranje - Noorwegen - © Pro Shots

Oranjevrouwen lopen directe WK-kwalificatie mis na verlies in Oslo

4 september 2018
De Nederlandse voetbalvrouwen zijn veroordeeld tot het spelen van play-offs om plaatsing voor het WK volgend jaar zomer in Frankrijk. De Europese kampioen ging in Oslo in de laatste kwalificatiewedstrijd tegen concurrent Noorwegen met 2-1 onderuit.

Oranje kwam al heel snel op een 2-0 achterstand en kon die niet meer goedmaken. De thuisploeg strafte twee grove verdedigingsfouten vlekkeloos af. In de 24e minuut ontsnapte Nederland zelfs aan een derde tegentreffer toen de bal uit een hoekschop op de paal caramboleerde.

Na een halfuur kwam Oranje terug in de wedstrijd. Miedema profiteerde van een fout in de Noorse defensie en omspeelde keepster Ingrid Hjelmseth met succes: 2-1.

De tweede helft stond in het teken van de Nederlandse jacht op de vereiste gelijkmaker. De uitblinkende keepster Hjelmseth weigerde echter nogmaals te capituleren.

WK-ticket
Door de eerste nederlaag van Nederland ging de eindzege in groep 3 naar de fysieke sterke thuisploeg, die daarmee het begeerde WK-ticket bemachtigde.

Een gelijkspel in Noorwegen was voor Nederland voldoende geweest voor directe kwalificatie. Het team van bondscoach Sarina Wiegman moet nu via de (dubbele) play-offs deelname aan het WK zien af te dwingen. 

Oranje deed in 2015 in Canada voor de eerste keer mee aan het WK. Nederland strandde destijds in de achtste finales. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd