Reinhard Grindel, Friedrich Curtius en Celia Sasic
Reinhard Grindel, Friedrich Curtius en Celia Sasic - © Pro Shots

EK voetbal in 2024 gehouden in Duitsland

27 september 2018
De UEFA heeft in Nyon besloten dat het Europees kampioenschap voetbal in 2024 in Duitsland wordt gehouden.

Het land kreeg bij de verkiezing de voorkeur boven Turkije. Het wordt het eerste grote voetbaltoernooi in Duitsland sinds de wereldtitelstrijd van 2006.

De speelsteden zijn al min of meer bekend: Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt. Berlijn, de hoofdstad, krijgt vermoedelijk de finale toegewezen. Het EK werd één keer eerder in Duitsland gehouden. In 1988 won Nederland. Turkije had zich voor de vierde keer, steeds zonder succes, kandidaat gesteld voor het evenement.

Zeventien bestuursleden van de UEFA mochten stemmen. Michael van Praag, voorzitter van de KNVB, was een van hen. Volgens Aleksander Ceferin, voorzitter van de Europese federatie, was het moeilijk kiezen. "We hadden twee zeer sterke kandidaten uit twee hele grote voetballanden. Helaas moest er één afvallen.''

Philipp Lahm was de ambassadeur van het Duitse 'bid' voor 2024. Zeer waarschijnlijk wordt de voormalig international en oud-speler van Bayern München aangewezen als chef van het organisatiecomité. Duitsland kreeg vermoedelijk de voorkeur vanwege de betere infrastructuur en de economische stabiliteit. Alle stadions zijn al min of meer klaar voor het toernooi. De evaluatiecommissie van de UEFA, die een niet-bindend advies gaf, maakte zich wat Turkije betrof onder meer zorgen over de mensenrechten in het land.

Het EK voetbal van 2020 is verdeeld over twaalf landen. Er worden daarbij ook wedstrijden in Amsterdam gespeeld. (ANP)

NAC Breda in de plus

28 september 2018
NAC Breda in de plus
Het gaat in financieel opzicht de goede kant op met NAC Breda. De Brabantse club presenteerde tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders...

Gerelateerd