Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

Bertens naar de WTA Finals: ja of nee? Zo zit het!

4 oktober 2018
Na de stuntzege op het grote WTA-toernooi in Cincinnati kwam er voor Kiki Bertens en Raemon Sluiter een nieuw doel bij dit seizoen: plaatsing voor de WTA Finals in Singapore. Maar hoe groot is de kans dat de Nederlandse zich daadwerkelijk plaatst voor dat toernooi?

Om het inzichtelijk te krijgen hebben we contact gezocht met de WTA. En de puntentelling is ingewikkeld, maar we proberen het uit te leggen.

Race to Singapore
Je zou denken dat de beste acht speelsters zich definitief plaatsen voor het prestigieuze eindtoernooi, maar dat is niet zo. Daar later meer over. Eerste de ranglijst van afgelopen maandag, daar stond Bertens op de negende plaats op de WTA Race to Singapore:

6. Elina Svitolina (3841)
7. Sloane Stephens (3824)
8. Karolina Pliskova (3601)
9. Kiki Bertens (3591)

De puntentelling werkt als volgt. Bij alle vrouwen tellen de beste zestien toernooien mee voor de kwalificatie. De vier Grand Slams (Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en US Open) en de grote Premier Mandatory-toernooien (Indian Wells, Miami, Madrid en Beijing) tellen bij iedereen mee. 

Premier 5
Vervolgens telt bij de twintig speelsters die eind 2017 tot de top-20 van de wereld behoorde een aparte route. Bij hen tellen de twee beste resultaten op de Premier 5 toernooi sowieso mee.

Nu maakt dat voor Bertens, die aan het einde van vorig seizoen 31ste stond en niet tot die groep behoorde, niet veel uit. Omdat zij op de Premier 5-toernooien van Cincinnati en Montreal uitstekende resultaten boekte. 

Halep
Simona Halep maakte dinsdag bekend een hernia te hebben, en bekijkt deze week na medische testen of ze dit seizoen nog in actie komt. Mocht het einde seizoen zijn voor Halep, dan zou je denken dat Bertens zo goed als zeker is van een ticket, maar schijn bedriegt! 

De nummers 1 t/m 7 zijn verzekerd van een plek. Maar als achtste ben je nog onzeker, want de WTA mag iemand aanwijzen die door omstandigheden niet in staat was om zich via de normale route te plaatsen. U denkt het, wij denken hetzelfde: Serena Williams.

De Amerikaanse maakte dit jaar haar comeback na een zwangerschap, en maakte direct indruk met finaleplaatsen op Wimbledon en de US Open.

Bertens 
Door de verrassende uitschakeling in de derde ronde in Beijing tegen Siniakova worden er een aantal dingen duidelijk voor Bertens.

Maandag zal de Nederlandse 3710 punten hebben op de ranking, die dus is opgebouwd uit de acht grote toernooien plus de acht beste overige resultaten. Haar zestiende en slechtst tellende resultaat zijn 30 punten uit Rosmalen. 

De verwachting is dat Bertens in de komende weken nog minimaal één toernooi gaat spelen. Speelt ze later deze maand bijvoorbeeld in Moskou, dan zijn daar zeker nog flink wat punten te verdienen. Stel dat Bertens daar de kwartfinale bereikt, dan krijgt ze 100 punten. Dan vervallen vervolgens de 30 punten van Rosmalen en krikt ze haar puntentotaal dus weer flink op. 

Pliskova
Karolina Pliskova verloor ook in de derde ronde in Peking. Daardoor blijft het verschil 10 punten. Omdat Pliskova als slechtste resultaat 60 punten uit Montreal heeft staan is het voor haar lastiger om nog te stijgen dan voor Bertens, die 30 uit Rosmalen kan inruilen voor een goed resultaat in Linz of Moskou.

Twee goede weken nog en de kans is reëel dat Bertens de Tsjechische passeert op de WTA Race.

Conclusie
Een lange uitleg, waaruit blijkt dat de kans best groot is dat Bertens als achtste een ticket krijgt voor Singapore, mede door de blessure van Halep. Maar dan is de kans groot dat ze dat ticket kan omboeken voor een korte vakantie om vervolgens mee te doen aan de WTA Elite Trophy in China. Want de kans dat een fitte Serena Williams niet wordt uitgenodigd voor de Finals, lijkt nihil. (FOX Sports)

Puntenopbouw

Bertens

Australian Open

130

Roland Garros

130

Wimbledon

430

US Open

130

 

 

Indian Wells

10

Miami

65

Madrid

650

Beijing

120

 

 

Cincinnati

900

Charleston

470

Seoul

280

Montreal

190

Nürnberg

60

Wuhan

60

Sydney

55

Rosmalen

30

Totaal

3710

 

Pliskova

Australian Open

430

Roland Garros

130

Wimbledon

240

US Open

430

 

 

Indian Wells

215

Miami

215

Madrid

390

Beijing

120 

 

 

Doha

105

Cincinnati

60

 

 

Tokyo

470

Stuttgart

470

Brisbane

185

Dubai

100

Eastbourne

100

Montreal

60

Totaal

3720