Mogi Bayat (rechts)
Mogi Bayat (rechts) - © Pro Shots

Ook oud-manager coach Club Brugge blijft vast

vrijdag 12 oktober
Ook Dragan Siljanoski, de voormalige manager van Club Brugge-trainer Ivan Leko, blijft in het Belgische voetbalschandaal aangehouden door de onderzoeksrechter. Hij wordt onder meer verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie en witwaspraktijken.

Leko, die vorig seizoen Club Brugge naar de landstitel leidde, werd woensdag bij een grootscheepse actie van justitie opgepakt en moest de nacht in een cel doorbrengen. Na verhoor werd hij donderdag vrijgelaten. Volgens zijn advocaat wordt Leko genoemd in een dossier over witwassen. Het zou daarbij gaan om een betaling uit het verleden die fiscaal moet worden gecontroleerd. Leko heeft sinds februari een andere manager, Milos Maric.

Verdachten
Volgens het Belgische persbureau Belga zitten er na de afronding van het verhoor van alle 22 betrokkenen tien personen vast. In het gerechtsgebouw van Tongeren was het de hele nacht een komen en gaan van verdachten en advocaten. Een extra (derde) onderzoeksrechter moest er aan te pas komen om voor de wettelijke aanhoudingstermijn van 48 uur alle lopende zaken af te handelen.

De spilfiguren Mogi Bayat en Dejan Veljkovic (beiden voetbalmakelaars) zijn aangehouden, evenals Karim Mejjati (ook makelaar) en scheidsrechter Bart Vertenten. Financieel directeur Thierry Steemans en mede-eigenaar Olivier Somers van KV Mechelen mochten evenmin naar huis. Ook ex-advocaat Laurent Denis en de echtgenote van Veljkovic zijn in bewaring genomen. De aangehouden verdachten moeten waarschijnlijk dinsdag voor de raadkamer verschijnen.

Misdrijven
Het tiental wordt verdacht van diverse misdrijven. Bayat zou vooral bij transfers van spelers hebben gefraudeerd. Veljkovic zou in samenspraak met de twee bestuursleden van KV Mechelen en/of via andere relaties de uitslag van duels hebben beïnvloed. Arbiter Vertenten zou daarbij betrokken zijn geweest. Doelman Davy Roef (Waasland-Beveren) mocht na zijn verhoor over mogelijke matchfixing huiswaarts.

De tweede verdachte arbiter, Sébastien Delferière, werd onder voorwaarden vrijgelaten. Hij is met Vertenten met onmiddellijke ingang geschorst door de Belgische voetbalbond. De KBVB wil het duo nooit meer terugzien op de velden als arbiter. (ANP)

 

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Racing Genk 10 26 21
2 Club Brugge 10 25 18
3 Anderlecht 10 20 9
4 Royal Antwerp 10 19 6
5 Standard Luik 10 18 7
6 Sint Truidense VV 10 17 5
7 KAA Gent 10 14 -2
8 KV Oostende 10 14 -3
9 Cercle Brugge 10 12 -7
10 Sporting de Charleroi 10 11 -1
11 KV Kortrijk 10 11 -4
12 KAS Eupen 10 10 -9
13 Oud-Heverlee Leuven 10 9 -2
14 KSC Lokeren 10 5 -12
15 SV Zulte Waregem 10 5 -14
16 Royal Excel Mouscron 10 4 -12