Marco van Basten
Marco van Basten - © Pro Shots

Marco van Basten verlaat wereldvoetbalbond

12 oktober 2018
Marco van Basten legt zijn taken bij de FIFA neer. De legendarische voetballer stopt als Chief Technical Development Officer.

Van Basten trad in september 2016 in dienst van de wereldvoetbalbond. Op dat moment was hij assistent van bondscoach Danny Blind bij het Nederlands elftal. Als reden voor zijn afscheid geeft de voormalige aanvaller aan meer tijd met familie te willen besteden. 

Hij bemoeide zich onder meer nadrukkelijk met de invoering van video-arbitrage op de internationale velden en met nieuwe speltechnische ontwikkelingen.

Familie
Van Basten stapt eind oktober op. Hij heeft aangegeven meer tijd in Nederland met zijn familie te willen doorbrengen. Van Basten gaat later nog wel met de FIFA praten over een eventuele nieuwe rol.

Van Basten kijkt met tevredenheid terug. "Het was een mooie en leerzame periode voor mij", aldus de oud-spits, die in 1988 met het Nederlands elftal Europees kampioen werd.

"Ik heb het voetbal kunnen beïnvloeden op een geheel andere manier dan ik gewend was. Het WK in Rusland de afgelopen zomer met de introductie van de VAR op dit toernooi was een mijlpaal."

'Grote invloed'
Namens de FIFA noemde Zvonimir Boban de invloed van Van Basten groot. "Dankzij hem zijn we in staat geweest belangrijke, nieuwe ontwikkelingen door te voeren."

Voordat hij bij de FIFA aan de slag ging was Van Basten coach van Ajax, Heerenveen, AZ en het Nederlands elftal. Als speler kwam hij uit voor Ajax en AC Milan. 'San Marco' won met Milan twee keer de Europa Cup I. Hij werd drie keer uitgeroepen tot de beste van Europa en twee keer tot de beste van de wereld. (FOX Sports)