Jordan Teze
Jordan Teze - © Pro Shots

Teze tóch bestraft voor spuugincident

13 oktober 2018
De KNVB heeft jeugdinternational Jordan Teze uit de selectie van Oranje onder 20 jaar gezet. De negentienjarige verdediger van PSV spuugde vrijdag na de interland tegen de leeftijdsgenoten van Duitsland richting tegenstander Salih Özcan.

"Dit is ongeveer het laagste wat je als sportman kunt doen bij een tegenstander. Een ongelooflijk slecht voorbeeld", zegt Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB. "Dat tolereren we niet, dus is hij uit de selectie verwijderd." Gudde nam die beslissing samen met directeur topvoetbal Nico-Jan Hoogma.

Teze mist komende week de volgende interland van Oranje onder 20, tegen Polen. "Hoe lang hij geschorst blijft, bepalen we nog nader", aldus Gudde. 

Meteen na het duel (1-1) in het Duitse Meppen spuugde de Nederlandse jeuginternational Jordan Teze naar zijn tegenstander Salih Özcan, wat met name in de Duitse pers voor ophef zorgde. Er werden vergelijkingen gemaakt met het 'spuugincindent' tussen Frank Rijkaard en Rudi Völler tijdens het WK van 1990. 

Geen straf
Eerder kwam naar buiten dat er geen straf zou volgen voor Teze. Bert Konterman: "Vanzelfsprekend hebben wij hem hier op aangesproken en hij heeft ook spijt betuigd voor het incident. Vanuit het team hebben wij besloten om het hierbij te laten en geen verdere maatregelen tegen Jordan te treffen. Wij zien dit als een incident, maar het mag wel duidelijk zijn dat we dit niet meer willen zien."

"Na de wedstrijd is er inderdaad een incident voorgevallen waar wij absoluut niet trots op zijn. Jordan had ruzie met de aanvoerder van de Duitse ploeg. Tijdens deze ruzie zijn er over en weer dingen gebeurd die absoluut niet door de beugel kunnen. Er is gespuugd", reageerde Konterman een dag na de wedstrijd.

"Zowel wij als team, als Jordan zelf, vinden dat dit niet op een voetbalveld thuishoort en ook zeker niet hoort bij een speler die uitkomt voor zijn land. Dit is ook niet hoe wij Jordan kennen.''

"Dit zal niet meer gebeuren"
Teze heeft na het bekend worden van de schorsing gereageerd via Instagram. "De KNVB heeft me terecht geschorst. Ik bied mijn excuses aan en aanvaard de consequenties. Dit zal niet meer gebeuren", aldus Teze. (FOX Sports/ANP)

 

Gerelateerd