Wimbledon
Wimbledon - © ANP

Wimbledon voert tiebreak in bij 12-12

19 oktober 2018
Op het grandslamtoernooi Wimbledon zal met ingang van komende editie ook in de vijfde set een tiebreak gespeeld worden.

Bij een stand van 12-12 in de vijfde set (bij de vrouwen in de derde set) volgt straks een tiebreak. De Londense toernooiorganisatie All England Lawn Tennis Club (AELTC) maakt deze verandering bekend na uitvoerige bestudering van de afgelopen twintig edities van Wimbledon en na consultatie met tennissers en andere betrokkenen.

"De tijd is gekomen voor deze verandering. We weten dat de uren durende marathonpartijen schaars zijn, maar we willen ook niet direct een tiebreak bij 6-6 in de laatste set. De 12-12-optie is daarom een perfecte optie voor de balans tussen het maximaal presteren van de spelers en het afsluiten van een wedstrijd in een acceptabele tijdsduur", aldus AELTC-voorzitter Philip Brook.

De US Open is de enige grand slam waarbij in alle sets dezelfde regels gelden. Op de Australian Open en op Roland Garros wordt in de vijfde set bij de mannen en in de derde set bij de vrouwen doorgespeeld totdat er een verschil is gevallen van twee games. Door deze beslissing zullen marathonpartijen op het heilige gras van Wimbledon voortaan niet meer voorkomen.

Zo duurde de halve finale dit jaar tussen Kevin Anderson en John Isner liefst 6 uur en 36 minuten, met 99 games en drie tiebreaks. In de vijfde set werd het 26-24 voor de Zuid-Afrikaan Anderson. Het was de een-na-langste wedstrijd ooit op Wimbledon.

De Amerikaan Isner speelde ook een hoofdrol bij de langste partij op het Londense gras. In 2010 won hij wel, na een partij van ruim 11 uur, verspreid over drie dagen. De Fransman Nicolas Mahut moest in de vijfde set buigen met 70-68. (ANP)

Gerelateerd