Roger Federer
Roger Federer - © Pro Shots

Honderd titels voor Federer: van Milaan naar Dubai

4 maart 2019
Roger Federer heeft zaterdag de magische grens van honderd ATP-titels geslecht. De 37-jarige legende bereikte de mijlpaal door Stefanos Tsitsipas te verslaan in de finale van het toernooi van Dubai.

Met de overwinning werd Federer pas de tweede speler ooit met minimaal honderd eindzeges in het enkelspel achter zijn naam. De Zwitser hoeft alleen Jimmy Connors boven zich te dulden op de eeuwige ranglijst bij de mannen. De Amerikaan verzamelde tussen 1972 en 1989 maar liefst 109 titels.

Waar Connors ‘slechts’ acht Grand Slams wist te veroveren, gaat Federer aan de leiding met niet minder dan twintig hoofdprijzen op de allergrootste evenementen. De FedExpress veroverde acht keer de titel op Wimbledon, was zes keer de beste op de Australian Open, won vijf keer de US Open en mocht één keer juichen op Roland Garros.

Eerste titel
Voor de eerste titel van Federer moeten we alweer terug naar 2001. Na twee verloren finales schreef het toen 19-jarige talent het indoortoernooi van Milaan op zijn naam. “Ik heb het eerste doel van mijn carrière bereikt”, zei hij naderhand bij de BBC. “Mijn volgende goal is om in de top vijftien van de wereld te geraken. Dat is hoog gegrepen, maar niet onmogelijk.”

De woorden van Federer waren nog niet vervlogen of hij moest op zoek naar nieuwe doelen. Hij sloot het jaar af als de mondiale nummer dertien en bevestigde zijn nieuwe status met drie eindzeges in 2002, waaronder zijn eerste masterstitel.

Eerste Grand Slam
Federer brak een jaar later definitief door op het allerhoogste platform. Hij veroverde in 2003 op Wimbledon ten koste van Mark Philippoussis zijn eerste Grand Slam-zege en zou ongeslagen blijven op de All England Club tot aan de finale van 2008.

Federer bereikte voor het eerst de nummer een positie op de wereldranglijst in februari 2004, het jaar dat hij ook voor het eerst de Australian Open en de US Open bijschreef op zijn palmares.

Career Grand Slam
Voor zijn eerste, en vooralsnog laatste eindzege, op Roland Garros moest Federer geduld hebben tot 2009. Met zijn zege in de finale op Robin Söderling, die eerder favoriet Rafael Nadal had uitgeschakeld, completeerde hij eindelijk de Career Grand Slam.

Sinds de start van de Open Era in 1968 hebben nog altijd maar vijf tennissers het ultieme kwartet behaald. Naast Federer behoren Rod Laver, Andre Agassi, Rafael Nadal en Novak Djokovic tot het illustere rijtje.

Comeback
Mede door blessures maakte Federer een pas op de plaats tijdens de Grand Slams tussen 2013 en 2017, al wist hij in de tussenliggende jaren nog altijd twaalf ATP-titels te veroveren. Twee jaar geleden kwam echter de grote comeback met zijn achtste titel op Wimbledon en zijn vijfde in Australië.

Daarnaast greep hij in 2017 de masterstitels in Shanghai, Miami en Indian Wells, waarmee hij zijn totaal in de toptoernooien op 27 bracht. Slechts Nadal (33) en Djokovic (32) hebben meer ATP World Tour Masters 1000-evenementen achter hun naam staan.

2018
Dat er nog altijd amper sleet op Federer zit, bewees hij met vier titels in het afgelopen jaar. Hij won opnieuw de Australian Open, keerde terug op de nummer één positie en pakte eind oktober in zijn geboortestad Basel de 99ste titel uit zijn carrière.

In januari 2019 werd hem de kans niet gegund om op de Australian Open zijn honderdste eindzege te vieren, nadat Stefanos Tsitsipas hem in de vierde ronde de voet had dwars gezet. Anderhalve maand later nam hij juist op dezelfde Tsitsipas wraak op weg naar zijn honderdste ATP-eindzege. (FOX Sports)