Nog één keer genieten van Rafael van der Vaart

Van der Vaart beëindigt carrière per direct

4 november 2018
Rafael van der Vaart heeft per direct zijn voetballoopbaan beëindigd. De 109-voudig international liep tijdens de training bij zijn Deense club Esbjerg fB opnieuw een blessure op die de 35-jarige voetballer dwingt om te stoppen.

"Ik moet nu gewoon stoppen, ik ben hier niet om te revalideren, maar om te voetballen", zegt Van der Vaart tegen De Telegraaf.

"Het plezier raakt er anders wel af en dat wil ik voor zijn. Ik had voetballend opa willen worden, maar dat zit er helaas niet in. Ik kan op dit moment alleen maar dankbaar zijn voor alle jaren dat ik mocht voetballen. Al die spelers, staf, fans van de Arena, het Volksparkstadion, White Hart Lane tot en met het Bernabeu, ik hou er enkel maar warme gevoelens aan over. Het was een geweldige tijd."

De oud-voetballer van onder meer Ajax, HSV, Tottenham Hotspur en Real Madrid had al aangekondigd dat hij aan het eind van het huidige seizoen zijn carrière wilde beëindigen. 

Debuut
Van der Vaart debuteerde op 19 april 2000 op zeventienjarige leeftijd bij Ajax. Hij won in Amsterdam twee landstitels (2002, 2004) en de KNVB Beker (2002).

In 2005 vertrok de linksbenige voetballer naar Hamburger SV. In 2008 volgde een transfer naar Real Madrid en in 2010 naar Tottenham Hotspur. De aanvaller keerde in 2012 voor drie seizoenen terug in Hamburg. Daarna volgden nog de clubs Real Betis. FC Midtjylland en als laatste Esbjerg, de stad waar zijn vriendin Estavana Polman eveneens handbalt.

"Ik heb prijzen mogen winnen en om kampioenschappen gespeeld, zowel met mijn clubs, het Nederlands elftal als individueel", zegt hij over zijn carrière, waarin hij 25 keer scoorde voor Oranje en in de finale van het WK voetbal van 2010 tegen Spanje speelde. "Ik heb in al die jaren met en tegen zoveel geweldige spelers mogen voetballen in de mooiste stadions. Ik had dat vroeger als kleine jongen nooit durven dromen.” (FOX Sports/ANP)