Stefanos Tsitsipas
Stefanos Tsitsipas - © ANP

De ATP Next Gen Finals: Tien dingen die je moet weten

6 november 2018
De ATP Next Gen Finals begint dinsdag in Milaan aan zijn tweede editie. Het innovatieve tennisevenement voor de grootste talenten tot en met 21 jaar kent opnieuw een aantal vernieuwingen.

Met de experimentele spelregels wil de ATP de sport aantrekkelijker maken voor de jeugd. Wij zetten de grootste veranderingen ten opzichte van een normaal toernooi op een rijtje.

1. Format
Allereerst is het format compleet anders dan bij een gewone wedstrijd; de speler die als eerste vier games pakt, wint de set. Bij 3-3 volgt een tiebreak.

Betekent dit dan dat een wedstrijd automatisch een stuk korter is? Nee, want je hebt als speler pas gewonnen als je drie sets op zak hebt: best of five.

Daarnaast is er flink gesleuteld aan de deuce-games. Daarin wordt een beslissend punt gespeeld. De serverende speler mag dan kiezen aan welke kant hij het punt wil spelen.

2. Shot clock
Ook is er een shot clock ingevoerd. Daardoor hebben spelers tussen beide punten nog maar 25 seconden. Normaal gesproken houdt de umpire de tijd bij, waardoor er nog veel mee wordt gesjoemeld. Met de invoering van een klok is dat niet meer mogelijk.

3. Netservice
De netservice verdwijnt. Dat betekent dat als een service via de netband gespeeld wordt, het spel gewoon verder gaat. Op zich een logische regel, aangezien tijdens een rally een forehand of backhand wel gewoon via het net gespeeld mag worden.

4. Coaches
Voor spelers is het ook mogelijk om tijdens de wedstrijd contact te hebben met hun coach. Dat kennen we al van het vrouwentennis, maar de regels bij Next Gen zijn toch net even anders.

Op de WTA Tour mag een coach op de baan komen, dat is bij de Next Gen Finals niet toegestaan. De pupil en coach hebben via headsets contact met elkaar.

5. Publiek
Na het halen van een drankje of een toiletbezoek mocht je nooit terug naar je plaats als de wedstrijd weer begonnen was. Dat is verleden tijd. Aan de zijkant van de baan is het toegestaan om tijdens een duel zo vaak en zoveel te lopen als je maar wilt.

6. Hawk-Eye
Het vervangen van lijnrechters door het Hawk-Eye-systeem zorgt voor minder twijfel en discussie. Er zullen geen kreten meer van de lijnrechters te horen zijn én er is minder voer voor discussie.

7. Warming-up
Nieuw in vergelijking met vorig jaar is het inkorten van de warming up. Het inslaan duurt nu nog maar vier minuten in plaats van vijf.

8. Handdoekenrek
Niet langer hoeven ballenjongens en –meisjes heen en weer te rennen met zweterige handdoeken. Er komen handdoekenrekken aan beide kanten van de baan, waar de spelers gebruik van moeten maken.

9. Video review
De referee krijgt de hulp van videobeelden. De video review kan worden ingezet bij het checken van moeilijk zichtbare momenten, zoals het twee keer raken van de bal, het scheren van de bal langs een racket of kleding en het contact maken met de baanhelft van de opponent.

10. Deelnemers
Regerend kampioen Chung Hyeon is inmiddels te oud, terwijl Alexander Zverev (ATP Finals) en Denis Shapovalov (oververmoeidheid) evenmin aanwezig zijn in Milaan.

Groep A bestaat zodoende uit Stefanos Tsitsipas, Frances Tiafoe, Hubert Hurkacz en Jaume Munar. Alex de Minaur, Taylor Fritz, Andrey Rublev en wild card Liam Caruana maken hun opwachting in Groep B. (FOX Sports)

De ATP Next Gen Finals zie je vanaf dinsdag 14.00 uur LIVE op FOX Sports 5