Ajax-supporters mogen ook dit jaar niet aanwezig zijn bij de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag. Ze zijn niet welkom bij het duel, dat op 24 februari wordt gespeeld in het Haagse Cars Jeans Stadion. De Ajacieden worden al sinds 2006 geweerd en dat verbod heeft de gemeente Den Haag verlengd.

Burgemeester Pauline Krikke zegt dat er "buitensporig veel agenten" nodig zouden zijn om de wedstrijd veilig te laten verlopen. Den Haag wil juist minder agenten inzetten bij voetbalwedstrijden.

Als de agenten bij het stadion zijn, "betekent het simpelweg dat we minder politie-inzet zullen hebben in de wijken", aldus Krikke. De burgemeester heeft gesproken met ADO Den Haag, Ajax, de KNVB, de politie en supporters van beide clubs. 

Thuisblijven uit angst
ADO-supporters zaten echter niet te wachten op bezoek uit Amsterdam, schrijft de burgemeester. Het uitvak in het ADO-stadion bevindt zich naast de familietribune, die is bedoeld voor ouders en hun kinderen.

Volgens Krikke zouden de families thuisblijven uit angst voor rellen tussen ADO- en Ajax-hooligans. "Dat zou echt een stap terug zijn en dat is voor niemand acceptabel. De sfeer bij wedstrijden van ADO is tegenwoordig juist zoals je dat zou willen: een echte voetbalsfeer, waar ook ouders met kinderen en hele families met plezier naartoe komen. Dat houd ik graag zo."

Demonstreren
Op 2 december speelt Ajax thuis tegen ADO Den Haag. Dan zijn er ook geen Haagse supporters in de Johan Cruijff ArenA. Ajax-supporters wilden vorig jaar demonstreren in Den Haag, omdat ze de bekerwedstrijd van hun club tegen SVV Scheveningen niet mochten bijwonen.

Die wedstrijd werd in het stadion van ADO gespeeld. De fans bliezen de betoging af toen er werd afgesproken om te kijken of er weer supporters naar uitwedstrijden konden gaan. Dat komt er dus in ieder geval dit jaar nog niet van. (FOX Sports/ANP)