Joel Quenneville
Joel Quenneville - © ANP

USA Update: Blackhawks ontslaan succescoach Quenneville, opmars Trailblazers

7 november 2018
Chicago Blackhawks heeft voor een schok in de NHL gezorgd na het ontslaan van Joel Quenneville. De 60-jarige coach won met de club drie Stanley Cups in het laatste decennium.

Quenneville, die sinds oktober 2008 het heft in handen had in Chicago, loodste de ploeg in 2010, 2013 en 2015 naar de titel in de NHL.

Coach Q staat op de tweede plaats van de eeuwige ranglijst qua overwinningen op het hoogste niveau. Hij boekte tijdens zijn carrière 890 zeges, waarmee hij slechts de legendarische Scotty Bowman (1.244) voor zich hoeft te dulden.

Sinds de laatste winst in de Stanley Cup in 2015 ging het bergafwaarts met de Blackhawks. Het team werd in de volgende twee jaar uitgeschakeld in de eerste ronde van de play-offs en liep afgelopen seizoen voor het eerst in tien jaar het naseizoen mis.

Jeremy Colliton neemt de taken van Quenneville over. De 33-jarige coach was tot voor kort werkzaam voor het tweede team van Chicago in de American Hockey League (AHL).

Met zijn promotie werd Colliton de jongste hoofdcoach in de NHL.

 

McCollum helpt Blazers aan zege op Bucks
CJ McCollum kwam voor het eerst dit seizoen tot 40 punten en die zorgden mede voor een 118-103-overwinning van de Portland Trailblazers op Milwaukee Bucks.

Het was pas de tweede nederlaag van het seizoen voor de Bucks. Het betekende de vijfde overwinning in de laatste zes duels voor Portland dat aan een opmars bezig is in de Western Conference. In de Eastern Conference bleef Milwaukee tweede achter Toronto Raptors.

McCollum liet ook nog 6 assists en 5 rebounds noteren. Bij Milwaukee was Giannis Antetokounmpo met 23 punten de topschutter. Khris Middleton kwam tot 22.

Portland leidde halverwege met 57-51, zag de Bucks in het derde kwart tot op vier punten naderen, maar stond bij het ingaan van het laatste kwart alweer 14 punten voor. (FOX Sports/ANP)