De Superclásico is LIVE te zien bij FOX Sports

Diego Maradona & Co: Tien grote namen uit de Superclásico

10 november 2018
Het is de gedroomde eindstrijd in de Copa Libertadores: de Superclásico tussen Boca Juniors en River Plate. De twee aartsvijanden uit Buenos Aires spelen zaterdagavond de heenwedstrijd in de finale van het Zuid-Amerikaanse clubkampioenschap.

De clash tussen de twee Argentijnse topclubs wordt gezien als de meest beladen derby ter wereld. Een aantal van de grootste namen uit het voetbal heeft bovendien zijn opwachting gemaakt in de tweestrijd. Wij zetten tien bekende spelers op een rij.

1. Diego Maradona
De bekendste naam uit de geschiedenis van de Superclásico is uiteraard Diego Maradona. De voormalige Wereldspeler van het Jaar steekt zijn eeuwige liefde voor Boca Juniors nooit onder stoelen of banken. Pluisje kreeg als supertalent bij Argentinos Juniors ook een aanbieding van River Plate, maar maakte meteen duidelijk dat Boca zijn droomclub was.

Maradona arriveerde in februari 1981 La Bombonera en had weinig tijd nodig om uit te groeien tot publiekslieveling. Hij speelde zijn eerste Superclásico als 21-jarige en was meteen trefzeker tijdens een 3-0 zege op de rivaal. Na één seizoen vervolgde hij zijn carrière bij onder meer Barcelona en Napoli, voordat hij midden jaren negentig zijn loopbaan bij Boca afsloot.

2. Alfredo Di Stéfano
De grootste naam aan de kant van River Plate is Alfredo Di Stéfano, door menigeen gezien als een van de beste spelers van de vorige eeuw. De in Buenos Aires geboren aanvaller begon zijn carrière in El Monumental, waar hij twee landstitels veroverde in vier jaar tijd.

Na een aantal seizoenen in Colombia vertrok hij in 1953 naar Real Madrid, waar hij uitgroeide tot een fenomeen. Hij won met de Spaanse club onder meer vijf keer op rij de Europa Cup I tussen 1956 en 1960 en was doeltreffend in elke finale.

3. Carlos Tévez
In tegenstelling tot de andere namen op deze lijst, kan Carlos Tévez zaterdag nog een keer zijn opwachting maken in de Superclásico. De 34-jarige aanvaller is bezig aan zijn derde periode bij Boca, waar hij in 2001 als 16-jarige zijn debuut maakte. Drie jaar later vervulde hij een hoofdrol tijdens de Superclásico in de halve finales van de Copa Libertadores. De spits maakte een cruciaal doelpunt, waarna hij een rode kaart kreeg voor het beledigen van de fans van River Plate.

Carlos Tévez | ANP

4. Juan Román Riquelme
Juan Román Riquelme verkaste als tiener van Argentinos Juniors naar Boca, waar hij in 1996 zijn debuut maakte. De spelmaker, die later ook voor Barcelona uitkwam, speelde gedurende twee periodes in totaal veertien jaar voor de Azul y Oro. Hij was goed voor zes goals in de Superclásico, waaronder drie treffers in de kwartfinales van de Copa Libertadores van 2000.

5. Javier Saviola
Javier Saviola maakte eveneens de cirkel rond via onder meer een periode bij Barcelona en Real Madrid. Het supertalent begon zijn carrière bij River Plate in 1998 en kroonde zich een jaar later al tot Zuid-Amerikaans Speler van het Jaar. Na vele omzwervingen keerde hij in 2015 terug naar Los Millonarios om zijn laatste wedstrijden als professional te spelen.

6. Gabriel Batistuta
De latere Fiorentina-legende Gabriel Batistuta is een van de grootste namen op de lijst van spelers die voor beide clubs uitkwamen. Batigol werd in 1989 door River Plate bij Newell's Old Boys opgepikt, maar werd halverwege het seizoen aan de kant gezet. Hij vertrok naar de aartsrivaal en nam wraak door een jaar later als topscorer het landskampioenschap met Boca te vieren.

7. David Trezeguet
Misschien is David Trezeguet niet de grootste naam uit de geschiedenis van de Superclásico, maar wel een van de meest opmerkelijke spelers. De Franse aanvaller groeide op in Buenos Aires, waar zijn vader indertijd speelde, en keerde in 2012 aan het einde van zijn carrière terug voor een jaar bij River Plate. De wereldkampioen (1998) en Europees kampioen (2000) was goed voor zestien treffers in de competitie, maar bleef in de Superclásico droog staan.

David Trezeguet | ANP

8. Julio Ricardo Cruz
Ook oude bekenden uit de Nederlandse competitie ondervonden de unieke ervaring van de Superclásico. Een van de meest succesvolle spelers was Julio Ricardo Cruz. De spits speelde een jaar voor River Plate, voordat hij in 1997 door Feyenoord naar Europa werd gehaald. El Jardinero scoorde 45 keer in 86 wedstrijden voor de Rotterdammers en werd in 1999 landskampioen.

9. Mauro Rosales
Mauro Rosales ging juist vanuit de Eredivisie naar River Plate. De buitenspeler werd door Ajax in 2004 overgenomen van Newell's Old Boys, waarna hij drie jaar later verhuisde naar River Plate. Hij zou drie seizoenen in Buenos Aires spelen, voordat hij zijn loopbaan in de Noord-Amerikaanse MLS vervolgde.

10. Lisandro Magallán
Als de geruchten kloppen, kan Lisandro Magallán de volgende speler worden die van de Superclásico naar de Klassieker gaat. De 25-jarige verdediger van Boca wordt al enige tijd in verband gebracht met Ajax, dat hem mogelijk in de winterstop naar Amsterdam wil halen. Magallán speelt sinds 2012 in La Bombonera en is na twee huurperiodes eindelijk basisklant. Hij maakte zijn eerste treffer ooit voor Boca juist tijdens een uitduel met River Plate in 2014. (FOX Sports)

De eerste wedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate in de finale van de Copa Libertadores zie je zaterdag om 21.00 uur op FOX Sports 4