Uitkomst ECV: weinig veranderingen in Nederlands voetbal

Eredivisie blijft uit achttien clubs bestaan, topclubs krijgen extra ronde vrij in beker

15 november 2018
De hoogste voetbalklasse in Nederland blijft uit achttien clubs bestaan. Het is de huidige Eredivisie-clubs niet gelukt een akkoord te bereiken over een inkrimping naar zestien teams.

Dat zei Jacco Swart, voorzitter van de Eredivisie CV, na de Vergadering van Vennoten die ging over de 'Veranderagenda' van de Eredivisie.

"Er is geen benodigde meerderheid. We gaan wel een set aan veranderingen doorvoeren'', aldus Swart. Een van de uitgangspunten is dat voortaan twee clubs rechtstreeks uit de Eredivisie degraderen en dat er dus ook twee clubs uit de eerste divisie direct promoveren. "Het uitgangspunt is dat de beste teams in de Eredivisie spelen.''

Extra vrije bekerronde
De Eredivisie-clubs die zich plaatsen voor het hoofdtoernooi van de Champions League of de Europa League, beginnen vanaf het seizoen 2020/2021 een ronde later aan het nationale bekertoernooi. Dat is een van de uitkomsten van de vergadering van de Eredivisie-clubs over door te voeren veranderingen om het Nederlands voetbal op een hoger niveau te krijgen.

Door de Nederlandse topclubs een ronde vrijaf te geven, kunnen zij zich beter voorbereiden op de groepswedstrijden in de Europese competities in september, zo is de gedachte.

PSV en Ajax, die dit seizoen meedoen in het hoofdtoernooi van de Champions League, stroomden nu bij het nationale bekertoernooi in toen daarin nog 64 clubs actief waren. Over twee seizoenen wordt dat dus in de ronde waarin nog 32 clubs over zijn. (ANP)