Superclásico uitgesteld: "Een trieste dag voor het Argentijnse voetbal"

Finale Copa Libertadores: Superclásico wordt Supersoap

9 december 2018
De veelbesproken finale van de Copa Libertadores tussen Boca Juniors en River Plate krijgt zondag in het Estadio Santiago Bernabéu van Real Madrid eindelijk zijn apotheose.

De Superclásico tussen de twee aartsvijanden uit Buenos Aires is de laatste weken uitgemond in een Supersoap met meerdere onverwachte wendingen en cliffhangers. Heb je een aflevering gemist van deze Argentijnse hitserie, dan hoef je je geen zorgen te maken. Wij zetten de belangrijkste ontwikkelingen op een rijtje.

Zaterdag 10 november
Dat de eindstrijd van de Zuid-Amerikaanse variant van de Champions League niet zonder slag of stoot zou plaatsvinden, bleek al op de eerste finaledag van het tweeluik. De heenwedstrijd, die op zaterdag 10 november op de rol stond, werd meteen met een dag uitgesteld. Vanwege de hevige regenval was het veld in La Bombonera, de thuishaven van Boca, onbespeelbaar.

Zondag 11 november
Een dag na de geplande datum kon het eerste duel tussen de stadsrivalen alsnog doorgang vinden. Boca kwam in eigen huis twee keer op voorsprong via Ramón Ábila en Darío Benedetto, maar Lucas Pratto en een eigen doelpunt van Carlos Izquierdoz zorgden voor de 2-2 einduitslag.

Zaterdag 24 november
Mede door de gelijke stand - uitdoelpunten tellen niet dubbel in de eindstrijd - leek de eerste Superclásico in de finale van een internationale competitie twee weken later op weg naar een schitterende climax. De ‘meest beladen derby ter wereld’ deed zijn reputatie op de dag van de return echter eer aan.

Op weg naar El Monumental, het stadion van River Plate, werd de spelersbus van Boca aangevallen door hooligans van de thuisploeg. Meerdere spelers raakten gewond door glasscherven, stenen en traangas. Na veel verwarring en meerdere verschuivingen van het begintijdstip, werd besloten de wedstrijd naar de zondag te verplaatsen.

Zondag 25 november
Een dag later werd er enkele uren voor de aftrap opnieuw een streep gezet door het tweede duel. Boca, dat eigenlijk de eindzege toegewezen wilde krijgen na de ongeregeldheden, wilde sowieso niet meer op zondag in actie komen. De clubleiding verzocht de Zuid-Amerikaanse bond om de wedstrijd op te schorten, omdat de aangeslagen spelers zich niet in staat voelden om te spelen. De wedstrijd werd daarop tot nader order uitgesteld.

Dinsdag 27 november
De organiserende bond Conmebol besloot op dinsdag 27 november dat de return van de finale op 8 of 9 december buiten Argentinië gespeeld moest worden. In een later stadium zou bekend worden op welke neutrale plaats het duel afgedraaid zou worden; Asucion, de hoofdstad van Paraguay, leek de beste papieren te hebben.

Donderdag 29 november
Niet Paraguay maar Spanje komt uit de hoge hoed van de Conmebol. De Zuid-Amerikaanse bond besluit met de finale uit te wijken naar het Bernabéu van Real Madrid, waar de wedstrijd op 9 december op de agenda komt.

Vrijdag 30 november
Boca en River Plate gaan in beroep tegen de beslissing om de wedstrijd in Madrid af te wikkelen. De clubs zijn het allebei niet eens met de nieuwe locatie. Daarnaast wil Boca de return nog altijd niet spelen, omdat de club van mening is dat het volgens de reglementen moet worden uitgeroepen tot winnaar.

Woensdag 5 december
Ondanks het beroep reizen beide clubs toch af naar Spanje, waarmee de clubs zich lijken neer te leggen bij het besluit om de wedstrijd op 9 december in Madrid te spelen.

Vrijdag 7 december
De Conmebol doet uitspraak in de aangespannen zaak. De voetbalbond wijst het beroep van de clubs af, waarmee niets de finale meer in de weg lijkt te staan.

Zaterdag 8 december
Een dag voor de eindstrijd komt er toch nog een laatste kronkel in de weg naar de wedstrijd. Boca blijkt nog een beroep bij het sporttribunaal CAS te hebben lopen. "We hadden daarna tien dagen om naar het CAS te stappen en hebben dat meteen de eerste dag gedaan'', volgens een official van Boca, die anoniem wenste te blijven. Volgens de official zal de zaak sowieso dienen bij het CAS, ongeacht de uitslag van het duel van zondag. (FOX Sports)

De tweede finalewedstrijd tussen Boca Juniors en River Plate in Madrid zie je op zondag 9 december om 20.30 uur LIVE op FOX Sports 4

Gerelateerd