Matthijs de Ligt
Matthijs de Ligt - © Pro Shots

De Ligt wint Young Talent Award, Nuis Sportman van het jaar

19 december 2018
Matthijs de Ligt is voor de tweede keer in korte tijd in de prijzen gevallen. Tijdens het jaarlijkse Sportgala werd de verdediger van Ajax uitgeroepen tot Talent van het Jaar 2018.

Matthijs de Ligt is tijdens het Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot talent van het jaar. De verdediger van Ajax ontving in zijn woonplaats van Frank de Boer de zogenoemde Young Talent Award. De Ligt is de eerste voetballer die de prijs ontvangt.

De Ligt, die onlangs met Ajax de achtste finales van de Champions League bereikte en zich met Oranje plaatste voor de finaleronde van de Nations League, is de opvolger van baanwielrenner Harrie Lavreysen. 

Sportman van het Jaar

Kjeld Nuis is woensdag gekozen tot Sportman van het Jaar. De schaatser van Team Jumbo won begin dit jaar bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea goud op zowel de 1000 als 1500 meter. Turner Epke Zonderland en motorcrosser Jeffrey Herlings waren de andere genomineerden.

Nuis, die een jaar eerder de wereldtitel op de 1000 en 1500 meter behaalde, kreeg de Jaap Eden Trofee uit handen van televisiemaker Jan Versteegh. De aanwezige sporters bepaalden de helft van de keuze. Voor de andere 50 procent was een vakjury onder leiding van oud-volleyballer Bas van de Goor verantwoordelijk.

Sportvrouw van het Jaar

Suzanne Schulting is in Amsterdam gekozen tot beste Nederlandse sportvrouw van 2018. De 21-jarige Friese shorttrackster behaalde in februari goud op de 1000 meter bij de Olympische Spelen in Zuid-Korea.

Schulting kreeg de voorkeur boven shorttrackster Jorien ter Mors en wielrensters Anna van der Breggen en Annemiek van Vleuten.

Paralympische Sporter van het Jaar

Bibian Mentel is voor de tweede keer in haar carrière geëerd met de titel Paralympische Sporter van het Jaar. De 46-jarige snowboardster kreeg de bijbehorende Jaap Eden Trofee.

Mentel wist op de Paralympische Spelen in Pyeongchang twee gouden plakken te veroveren, op de onderdelen snowboardcross en banked slalom. De weg naar dat succes was zwaar voor de Loosdrechtse, die al een jarenlange strijd voert tegen kanker. Een maand voor de start van de Spelen in Zuid-Korea onderging ze nog een operatie.

Vier jaar geleden won ze ook al de titel, toen ze in 2014 haar eerste paralympische titel veroverde.

Sportploeg van het Jaar

De Nederlandse baansprinters zijn gekozen tot Sportploeg van het Jaar. Nils van ‘t Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli behaalden in februari van dit jaar op de WK in Apeldoorn de gouden medaille op de teamsprint, het olympische koningsnummer. 

Carrièreprijs

Voormalig schaatskampioene Marianne Timmer (44) heeft tijdens het Sportgala de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs ontvangen. (FOX Sports)