Yasiel Puig
Yasiel Puig - © ANP

USA Update: Deal over Cubaanse spelers MLB, recordaantal driepunters Houston Rockets

20 december 2018
De MLB heeft met de Cubaanse honkbalfederatie een akkoord bereikt over een legale instroom van Cubaanse profs in de competitie.

Cubaanse spelers van boven de 25 jaar, of met zes 'dienstjaren' in de Cubaanse competitie, zijn onder de nieuwe regels vrij om een contract te ondertekenen bij een Amerikaanse club. De tijd dat de Cubaanse honkballers daarvoor eerst moesten overlopen naar de Verenigde Staten is voorbij.

Spelers onder de 25 jaar moeten eerst nog wel toestemming vragen aan de Cubaanse autoriteiten om een profcontract te mogen ondertekenen in de VS. Indien ze er toch voor kiezen om te vluchten naar het Amerikaanse grondgebied, zullen ze een speelverbod van een tot twee jaar opgelegd krijgen.

De Cubaanse honkbalfederatie heeft bij de MLB een percentage bedongen van de premies voor de Cubaanse honkballers, die van oudsher gemiddeld over veel kwaliteiten beschikken.

Spelers als Minnie Minoso, Tony Oliva, Camilo Pascual, Tony Perez, Livan Hernandez, Aroldis Chapman en Yasiel Puig goeiden in het (recente) verleden uit tot supersterren van de MLB.

Raptors pas laat langs Pacers

Een driepunter van Fred VanVleet bezorgde Toronto Raptors met nog een kleine 26 seconden op het bord een voorsprong van één punt op Indiana Pacers.

De koploper uit de Eastern Conference was daarmee teruggekomen van een achterstand die maximaal 17 punten had bedragen. De Pacers hadden er niet van terug en verloren uiteindelijk met 99-96.

VanVleet was weer fit, maar het door blessures geteisterde Toronto miste nog steeds pointguard Kyle Lowry (dijbeen) en de centers Serge Ibaka (knie) en Jonas Valanciunas (duim).

Kawhi Leonard was de grote man met 28 punten, 10 rebounds en 6 assists bij de Raptors, die de twee voorgaande wedstrijden hadden verloren. Bij de Pacers kreeg Victor Oladipo 20 punten achter zijn naam. De ploeg verloor voor de tweede keer op rij na en serie van zeven overwinningen.

Driepunt-regen

Utah Jazz versloeg titelverdediger Golden State Warriors met 108-103 met dank vooral aan de dertien driepunters die Jae Crowder, Joe Ingles en Kyle Korver produceerden. In totaal kwam Utah tot 48 punten van achter de driepuntslijn, tegen slechts 30 voor de Warriors.

Nog knapper waren de 26 driepunters waarmee Houston Rockets een record vestigde in de NBA. Met James Harden, goed voor 35 punten, boekten de Rockets een dikke overwinning (136-118) op Washington Wizards. (FOX Sports/ANP)