PSV is winterkampioen
PSV is winterkampioen - © Pro Shots

Winterkampioenschap PSV lijkt voorbode op titel

22 december 2018
Nu speelronde 17 van de Eredivisie gespeeld is, is het tijd om de winterbalans op te maken. PSV mag zich halverwege winterkampioen noemen. De Eindhovenaren gaan met 48 punten aan kop, maar voelen de hete adem van Ajax in de nek; de Amsterdammers volgen namelijk met 46 punten. Het doelsaldo van beide ploegen is exact gelijk (60 voor, 8 tegen).

De vraag is nu: hoe uniek is het behaalde aantal punten van winterkampioen PSV? Daarbij is het ook interessant om te weten hoe vaak het winterkampioenschap een voorbode is geweest voor de uiteindelijke landstitel.

Van winterkampioen tot landskampioen

Wie zegt dat er na de winterstop nog van alles kan gebeuren in de Eredivisie zit natuurlijk goed, toch heeft het verleden uitgewezen dat de winterkampioen zich haast steevast ook tot landskampioen kroont.

Sinds de eeuwwisseling verspeelde de winterkampioen namelijk slechts vijf keer de landstitel. 

  Winterkampioen Landskampioen
2000/'01  Feyenoord  PSV
2010/'11  PSV Ajax
2011/'12  AZ Ajax
2012/'13  PSV Ajax
2015/'16 Ajax PSV

Dit seizoen lijkt het er sterk op dat alleen Ajax de winterkampioen de kampioensschaal kan ontnemen. De laatste keer dat de Amsterdammers daarin slaagden was in het seizoen 2012/’13, ook toen stond PSV na 17 speelronden bovenaan.

Puntenpakkers

De 48 punten die PSV tot aan de winterstop heeft verzameld is uniek te noemen. De laatste tien jaar is het niet voorgekomen dat een ploeg zoveel punten behaalde halverwege het seizoen. In de buurt kwam alleen FC Twente met 47 punten na een halve competitie, in het kampioensjaar 2008/’09.

In diezelfde periode van tien jaar ging PSV drie keer eerder aan kop in de winterstop. In 2010/'11 deelden de Eindhovenaren de koppositie met FC Twente, beide ploegen hadden 37 punten. In de seizoenen 2014/'15 en 2017/'18 ging PSV met 43 punten op wintersport.

Wintertopscorer

Met veertien treffers heeft PSV-spits Luuk de Jong zich tot wintertopscorer gekroond. Dat is een evenaring van zijn productie halverwege het seizoen 2015/’16, maar niet bepaald uniek. Van de laatste tien wintertopscorers wisten er zes minstens veertien doelpunten te scoren. Met achttien treffers deed Luis Suárez het negen jaar geleden wat dat betreft het best.

Clean Sheets

Met allebei slechts acht tegentreffers is het geen verrassing dat Jeroen Zoet (PSV) en André Onana (Ajax) het vaakst de nul hielden tot dusver. Zoet deed dat in zeventien wedstrijden elf keer, Onana deed het met twaalf clean sheets iets beter.

Jeroen Zoet en André Onana hielden het vaakst de nul | FOXSports.NL

Op plaats drie volgens Justin Bijlow (Feyenoord) en Marco Bizot (AZ). Beiden hielden vijf keer hun doel schoon, al had Bijlow daar twee wedstrijd minder voor nodig.

Van de vaste doelmannen doen Kjell Scherpen (FC Emmen) en Warner Hahn (Heerenveen) het met slechts één clean sheet het minst.

VVV en promovendi verrassen, PEC stelt teleur

Ten opzichte van de vorige winterstop is VVV-Venlo de grootste klimmer in de Eredivisie. Waar de Venlonaren afgelopen winter nog twaalfde stonden, bezet de ploeg van trainer Maurice Steijn momenteel de achtste plaats.

De grootste daler in PEC Zwolle. De club die onlangs trainer John van ’t Schip ontsloeg, bezet momenteel de vijftiende plaats, elf plaatsen lager dan halverwege vorig seizoen.

Ook de promovendi Fortuna Sittard en FC Emmen vallen zeer positief op. Fortuna, dat vorig seizoen tweede eindigde in de Eerste Divisie, staat op doelsaldo negende. FC Emmen drong via de play-offs door tot de Eredivisie en staat knap twaalfde. (FOX Sports)