De NFL play-offs LIVE op FOX Sports

Texaanse ploegen brengen NFL play-offs in gang

5 januari 2019
Na zeventien wedstrijden vol spektakel is het kaf van het koren gescheiden en maken nog twaalf teams kans op het winnen van de felbegeerde Super Bowl.

Vier teams (New Orleans Saints, Los Angeles Rams, Kansas City Chiefs en New England Patriots) zijn al geplaatst voor de tweede ronde. De andere acht ploegen strijden dit weekend onderling voor overleving. En de eerste twee wedstrijden vinden allebei plaats in de grootste staat van de Verenigde Staten: Texas.

Houston Texans vs. Indianapolis Colts

De eerste wedstrijd in de NFL play-offs van dit jaar is een duel tussen twee ploegen uit de AFC South-divisie.

Dat de Colts in de play-offs spelen mag een wonder heten. Voordat het seizoen begon leek 2018 al op een mislukking uit te draaien. Quarterback Andrew Luck kwakkelde - nadat hij in 2017 geen wedstrijd speelde - met blessures en er was de soap rond Josh McDaniels. De assistent-coach van de Patriots werd als nieuwe coach van de Colts aangekondigd, maar trok zich toch nog terug.

Uiteindelijk kreeg de assistent van kampioen Philadelphia Eagles - Frank Reich - de kans in Indy. Van de eerste zes wedstrijden gingen er vijf (!) verloren en plaatsing leek onmogelijk. Maar Reich trok het schip met een fitte Luck recht: negen van de laatste tien wedstrijden gingen gewonnen. De Colts gaan dus in topvorm de play-offs in.

Houston begon met drie nederlagen aan het seizoen, maar na een overwinning in de verlenging tegen uitgerekend de Colts ging het draaien: met elf gewonnen wedstrijden tegenover vijf nederlagen gaan de Texans als een van de favorieten de play-offs in.

Als de Colts een overwinning uit het vuur slepen mogen ze een week later richting het beste team uit de AFC van het reguliere seizoen: Kansas City Chiefs. Mocht Houston winnen, dan wordt de ploeg gekoppeld aan vijfvoudig kampioen en de verliezend finalist van de vorige Super Bowl: New England Patriots.

Dallas Cowboys vs. Seattle Seahawks

De Cowboys wonnen zeven van de laatste acht wedstrijden en zijn een van de outsiders voor de titel. America’s team mag in eigen huis Seattle Seahawks ontvangen, dat een wild card pakte.

Een lastige opgave voor de Seahawks, de kampioen van vijf jaar geleden. De ploeg met quarterback Russell Wilson won net als de Cowboys tien wedstrijden, maar slechts vier van de overwinningen werden buitenshuis geboekt.

Russell Wilson | ANP

Wie de volgende tegenstander wordt van de winnaar van dit duel is afhankelijk van de wedstrijd tussen Chicago Bears en Philadelphia Eagles, die zondag gespeeld wordt. (FOX Sports)

Programma NFL | FOXSports.NL

Gerelateerd