Emotionele Murray: "Ik weet niet of ik langer door kan spelen met deze pijn"

Murray vreest voor snel einde tenniscarrière

11 januari 2019
Tennisser Andy Murray vreest dat de Australian Open zijn laatste toernooi wordt. Op een emotionele persconferentie in Melbourne vertelde de voormalig nummer één van de wereld dat hij nog altijd heel veel last heeft van zijn heup.

"De pijn is te erg, zo wil ik niet doorgaan", zei de 31-jarige Schot, die in 2012 de US Open won en daarna twee keer zegevierde op 'zijn' Wimbledon (2013 en 2016).

Murray liet zich een jaar geleden in Melbourne opereren aan zijn heup. De tweevoudig olympisch kampioen (2012 en 2016) maakte een half jaar later zijn rentree, maar hij bleef last houden. Murray sloeg daardoor onder meer Wimbledon over. De winnaar van 45 ATP-titels zette al in september een punt achter zijn seizoen, in de hoop om fit aan 2019 te beginnen. De pijn ging echter maar niet weg.

Murray stapte vrijdag zichtbaar geëmotioneerd de perszaal in Melbourne in. "Niet zo goed", antwoordde hij op de vraag hoe het nu met hem gaat. Er volgde een diepe zucht, waarna de tranen vloeiden. Murray liep even weg, om vervolgens toch zijn verhaal te vertellen. "Het is een worsteling, al zo'n twintig maanden heb ik veel pijn. Ik heb alles wat binnen mijn mogelijkheden lag gedaan om me beter te gaan voelen, maar het heeft niet veel geholpen. Ik heb nog steeds veel pijn en zo wil ik niet doorgaan."

De voormalige aanvoerder van de wereldranglijst, afgezakt naar plek 230, gaat het komende week wel proberen op de Australian Open. "Het zou mooi zijn als ik op Wimbledon kan afsluiten. Maar ik weet niet of ik nog vijf maanden met deze pijn kan spelen. De kans is zeker aanwezig dat dit mijn laatste toernooi wordt. Door de pijn kan ik niet meer genieten van het tennis."

Murray overweegt zich nogmaals te laten opereren. "Mijn rechterheup heeft veel schade. Als ik me laat opereren, is dat niet bedoeld om terug te keren als topsporter, maar om in de toekomst een betere kwaliteit van leven te hebben."

Murray, vijfvoudig finalist op de Australian Open, speelt in de eerste ronde tegen de Spanjaard Roberto Bautista Agut. (ANP)

Gerelateerd