Robin Haase
Robin Haase - © ANP

Haase bereikt voor het eerst in acht jaar tweede ronde Australian Open

14 januari 2019
Robin Haase heeft voor het eerst sinds 2011 de eerste ronde van de Australian Open overleefd.

De enige Nederlander in het mannentoernooi was in drie sets te sterk voor de Spanjaard Guillermo García-López. Het werd 7-5, 6-4, 7-5. Na twee uur en een kwartier verzilverde Haase op baan 14 zijn eerste wedstrijdpunt.

Haase begon voortvarend en pakte na een mislukte smash van García-López snel de eerste break. Die gaf hij niet veel later met een dubbele fout uit handen. In de elfde game brak Haase opnieuw en hij serveerde de set uit. In het restant stond hij geen enkele servicegame meer af.

In de tweede set had Haase zes setpoints nodig om op een 2-0-voorsprong in sets te komen. In het derde bedrijf sloeg hij toe met een break op 5-5 en maakte daarna geen fout op zijn eigen opslag.

Kramp

Haase gaf later aan dat hij net op tijd klaar was, aangezien hij last kreeg van krampverschijnselen. “Ik kan me niet voorstellen dat als als ik die set had verloren dat ik die partij nog zou winnen. Het begon op 4-4 bij een service. Ik dacht: holy shit, want ik voelde me verder goed. Maar het lichaam is van binnen soms anders dan hoe je je voelt”, aldus Haase.

“Het kan meerdere oorzaken hebben: de spanning, of dat je te weinig gedronken of te weinig gegeten hebt. Maar het was geen van de drie. Ik was in ieder geval wel heel blij dat ik hem op 5-5 brak.”

Eerste zege

Voor de 31-jarige Haase is het zijn eerste zege in het hoofdtoernooi van een ATP-toernooi sinds de US Open, in augustus van vorig jaar. De nummer 58 van de wereld had dit seizoen nog geen zege geboekt.

Bovendien had hij de enige twee duels met García-López verloren en daarom waren de statistieken in het voordeel van de mondiale nummer 100. Haase ontregelde de vier jaar oudere Spanjaard knap met zijn sliceballen en serveerde goed. Hij sloeg negen aces en won 80 procent van de punten op zijn eerste opslag.

Acht jaar geleden reikte Haase tot de derde ronde in Melbourne. Hij versloeg toen de Argentijnen Carlos Berlocq en Juan Mónaco en verloor vervolgens in vier sets van de Amerikaan Andy Roddick.

Berdych

Tomas Berdych is de tegenstander van Robin Haase in de tweede ronde. De 33-jarige Tsjech was in zijn eerste partij in Melbourne veel te sterk voor de als dertiende geplaatste Brit Kyle Edmund: 6-3, 6-0, 7-5.

De 24-jarige Edmund bood alleen in de derde set enige tegenstand. Hij reikte vorig jaar nog tot de halve finale van de Australian Open. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd