NFL Highlights - Conference Finals

Brady flikt het weer en treft LA Rams in Super Bowl

21 januari 2019
De 41-jarige Tom Brady en New England Patriots gaan weer naar de Super Bowl. Het team dat in twee van de laatste drie Super Bowls in actie kwam, rekende in Kansas City af met de Chiefs: 31-37. Er waren twee klassieke Brady-drives voor nodig om collega-quarterback en supertalent Patrick Mahomes na verlenging in eigen huis te verslaan.

Een helft lang had Mahomes niks in te brengen tegen de ijzersterke defensie van de Patriots. Zelfs zonder een grote inbreng van Brady in de eerste twee kwarten stond er een 0-14 ruststand op het scorebord. Vooral door onophoudelijke druk op de quarterback van de Chiefs. Mahomes kwam na rust wel op stoom en maakte er alsnog een wedstrijd van, ook omdat Tom Brady voor de tweede keer een pass liet onderscheppen.

Na dat moment lag het momentum volledig bij de Chiefs die even op weg leken naar de seizoensfinale. Drie scorende drives van Brady beslisten anders. De eerste werd nog mede mogelijk gemaakt door de arbitrage die twee beslissingen in het voordeel van de Patriots lieten uitvallen. In de slotfase en in overtime toonde Brady alsnog zijn klasse door op eigen kracht twee keer het veld over te steken met hulp van zijn favoriete receivers Rob Gronkowski en Julian Edelman. Drie keer leken de Chiefs Brady te stoppen, maar evenzo vaak was de quarterback de verdediging te slim af. 
Rex Burkhead mocht vervolgens het karwei afronden met een touchdown, waardoor de Patriots hun vierde Super Bowl gaan spelen in de laatste vijf jaar. Coach Bill Belichick en Brady gaan voor hun zesde Lombardi Trophy in hun succesvolle samenwerking begon in 2000.

Saints bestolen, 'Greg the Leg' schiet Rams naar Super Bowl

In New Orleans speelde zich ook een absolute thriller af tussen New Orleans Saints en Los Angeles Rams. De Rams wonnen uiteindelijk na een zinderende verlenging met 23-26 van de beste ploeg van het reguliere seizoen.

Dat het een spannend duel zou worden lag niet in de lijn der verwachtingen na een zeer eenzijdig eerste kwart. In de openingsfase waren de Saints heer en meester, mede door de steun van het thuispubliek in de Mercedes-Benz Superdome. De spelers van de Rams konden onmogelijk goed met elkaar communiceren door het oorverdovende geluid wat de Saints-fans produceerden. Na een snelle 13-0 achterstand leek LA ook eens de bal terug te moeten trappen naar New Orleans maar de inventieve coach Sean McVay kantelde de wedstrijd met een gedurfde playcall. Punter Johnny Hecker passte de bal naar Sam Shields in plaats van de bal te punten richting de helft van de Saints. 

  

Daaropvolgend scoorde Los Angeles Rams drie punten, waarna Todd Gurley met een touchdown voor een draaglijke 13-10 ruststand zorgde, gezien de verhoudingen in de eerste helft. In het derde en vierde kwart kwam LA steeds dichterbij waardoor het op de laatste twee minuten aankwam. Daarin kwamen de Saints in scoringspositie na een diepe pass van veteraan Drew Brees naar Tedd Ginn. Een winnende touchdown bleef uit, nadat een overduidelijke overtreding op Tommylee Lewis niet werd gezien door de scheidsrechters.

Het was niet de enige fout van de officials, maar wel een cruciale misser. De Rams kregen nu nog tijd om de gelijkmaker te produceren en overtime af te dwingen.Dat lukte door toedoen van Greg 'The Leg' Zuerlein die over stalen zenuwen bleek te beschikken bij de gelijkmakende field goal vanaf 48 yards: 23-23. Na een interceptie van Josh Johnson werd Zuerlein door quarterback Jared Goff opnieuw in positie gebracht, nu voor de winnende field goal vanaf 57 yards. Ook in de verlenging bleek 'Greg the Leg' over ijswater in zijn aderen te beschikken.  


 

Daardoor gaat LA Rams voor het eerst sinds het seizoen 2000/2001 naar de Super Bowl. De investeringen in het 'dreamteam' met Aaron Donald, Ndamukong Suh en Todd Gurley betalen zich dus uit. (FOX Sports)

Super Bowl LIII tussen Los Angeles Rams en New England Patriots zie je LIVE op FOX Sports in de nacht van 3 op 4 februari.