Petra Kvitova
Petra Kvitova - © ANP

Sprookje Collins voorbij, Kvitova naar finale

24 januari 2019
Petra Kvitova staat in de finale van de Australian Open. Ze versloeg in de Rod Laver Arena in Melbourne de Amerikaanse Danielle Collins in twee sets: 7-6, 6-0.

Collins, sinds kort begeleid door de Nederlandse coach Stijn de Gier, kon alleen de eerste set partij bieden tegen het spel van de als achtste geplaatste Tsjechische. Na anderhalf uur spelen stapte Kvitova als winnaar van de baan.

Daarmee kwam er een einde aan het avontuur van de 25-jarige Amerikaanse, die voor dit toernooi nog nooit een partij op een gramdslam had gewonnen. Ze bereikte de laatste vier door onder anderen Angelique Kerber en Caroline Garcia te verslaan.

Kvitova won twee keer een grand slam, in 2011 en 2014 op Wimbledon. "Dit betekent alles voor me", jubelde de 28-jarige Tsjechische. Op de andere grandslamtoernooien haalde Kvitova nog nooit de finale. "Ik heb heel hard gewerkt en eindelijk ben ik ver gekomen op de Australian Open. Ik ga enorm genieten van de finale, wat er ook gebeurt."

Kvitova werd eind 2016 in haar woning in Tsjechië aangevallen door een man met een mes. Ze liep daarbij schade op aan de pezen en zenuwen van haar linkerhand. Na een maandenlange revalidatie maakte ze in de loop van 2017 haar rentree.

In de finale neemt ze het op tegen Naomi Osaka. De 21-jarige Japanse, die begin september op de US Open haar eerste grandslamtitel pakte, versloeg Karolina Pliskova uit Tsjechië in de Rod Laver Arena in drie sets: 6-2, 4-6, 6-4. (FOX Sports/ANP)