Tom Brady en Jared Goff
Tom Brady en Jared Goff - © ANP

Acht feiten over Super Bowl 53

31 januari 2019
Atlanta is zondag het toneel van het grootste eendaagse sportevenement ter wereld: de Super Bowl. De onvermijdelijke New England Patriots nemen het op tegen de aanstormende talenten van Los Angeles Rams. Met deze feitjes maak jij indruk op één van de vele Super Bowl-feestjes.
Super Bowl-deelnames

De Patriots scherpen dit jaar hun eigen record aan door voor de elfde keer af te reizen naar de Super Bowl. Voor de Los Angeles Rams is het de vierde deelname in het Super Bowl-tijdperk. Alleen in 1999, ten tijde van 'The Greatest show on turf, werd de Vince Lombardi Trophy één keer gewonnen door de Rams.

Grootste leeftijdsverschil ooit tussen quarterbacks

Tom Brady van New England Patriots en Jared Goff van Los Angeles Rams weten nu al dat ze een record gaan breken als ze zondag in Atlanta het veld betreden. Nog nooit eerder was er zo'n groot leeftijdsverschil tussen twee quarterbacks in de Super Bowl. Brady speelt op 41-jarige leeftijd zijn negende finale. Goff is 24 jaar oud en speelt voor het eerst om een Super Bowl-ring. Het exacte verschil is zeventien jaar, twee maanden en elf dagen.

Déjà vu

Voor Brady is een ontmoeting met de Rams een déjà vu naar zijn eerste Super Bowl. Op drie februari 2002 won hij als jongeling de finale van de toenmalige St. Louis Rams en veteraan Kurt Warner. Het was het begin van de dynastie van de Patriots.

Jongste coach ooit vs. oude meester

Ook op coachgebied is het leeftijdsverschil gigantisch. Bill Belichick is 66 jaar oud, Sean McVay (33) gaat zondag de geschiedenisboeken in als jongste coach ooit in een Super Bowl. 

Halftime show

Voor een deel van de fans is de halftime show misschien nog wel belangrijker dan de wedstrijd zelf. Dit keer is de eer weggelegd voor Maroon 5, een wereldwijd bekende band met roots in Los Angeles.  Rappers Travis Scott en Big Boi betreden ook het podium in Atlanta. Gladys Knight zingt het volkslied voorafgaand aan de wedstrijd.

Gastheer Atlanta
De Super Bowl wordt voor de derde keer in de historie in Atlanta gehouden. Voor het eerst gebeurt dit in het Mercedes-Benz Stadium. Dit stadion werd opgeleverd in 2017 en kostte circa 1,5 miljard dollar. Er zit een dak op het stadion dus van weersinvloeden zullen de spelers geen last hebben.

Reclames

Ook voor de Super Bowl-reclames worden er gigantische bedragen neergeteld. CBS vraagt tussen de 5,1 en 5,3 miljoen dollar voor een reclamespot van 30 seconden. Een advertentie tijdens de eerste Super Bowl kostte 42 duizend dollar.

Vince Lombardi Trophy 

De trofee die de winnaar van de Super Bowl in ontvangst mag nemen is vernoemd naar oud-speler, coach en bestuurder Vince Lombardi. De in 1970 overleden icoon is één van de meest succesvolle coaches ooit in de NFL. De voormalige oefenmeester van de legendarische Green Bay Packers van de jaren zestig veroverde in zijn loopbaan zes NFL-kampioenschappen en Super Bowls I en II.

Lees hier hoe je bij FOX Sports de Super Bowl kijkt. (FOX Sports)