Samenvatting Japan - Qatar

Qatar verslaat Japan en wint voor de eerste keer de Azië Cup

1 februari 2019
Qatar heeft voor de eerste keer de Azië Cup gewonnen. In Abu Dhabi versloeg de organisator van het WK van 2022 in de finale Japan, viervoudig winnaar van het evenement, met 3-1.

Voor de formatie van de Spaanse bondscoach Felix Sánchez maakte Almoez Ali de openingstreffer. Voor de geboren Soedanees was het zijn negende doelpunt van het toernooi, een record. Hatim Abdelaziz en Akram Afif (strafschop) scoorden eveneens.

De Japanse treffer van Takumi Minamino betekende pas het eerste tegendoelpunt van Qatar op het evenement in de Verenigde Arabische Emiraten.

Pas vrij kort voor de wedstrijd hoorde Qatar dat een protest van de nationale voetbalbond van de Verenigde Arabische Emiraten, dat in de halve finale met 4-0 had verloren van de oliestaat, was afgewezen door de Aziatische voetbalfederatie.

Spits Ali en verdediger Bassam Al Rawi zouden niet speelgerechtigd zijn, omdat ze oorspronkelijk uit een ander land komen. Al Rawi is geboren in Irak.

Middenvelder Ritsu Doan van FC Groningen speelde het hele duel bij Japan. Het land won de Azië Cup in 1992, 2000, 2004 en 2011. (FOX Sports/ANP)