Gianni Infantino
Gianni Infantino - © Pro Shots

Infantino enige kandidaat voor presidentschap FIFA

6 februari 2019
Gianni Infantino kan zich gaan opmaken voor zijn tweede termijn als president van de wereldvoetbalbond.

De FIFA meldt dat zich slechts één kandidaat heeft gemeld voor de deadline van dinsdag: Gianni Infantino. Dat betekent dat de Zwitser op het FIFA-congres op 5 juni in Parijs wordt herkozen als president.

De Zwitserse ex-prof Ramon Vega zei amper een week voor het verstrijken van de aanmeldingstermijn dat hij zich kandidaat wilde stellen. Hij stelde veel positieve reacties te hebben ontvangen naar aanleiding van zijn beoogde deelname aan de presidentsverkiezingen.

Hij zou volgens de Financial Times echter moeite hebben met het vergaren van de vereiste steun van minimaal 5 van de 211 aangesloten FIFA-lidstaten. Infantino zou al zeker 190 bonden achter zich hebben.

De 48-jarige Infantino werd in februari 2016 verkozen tot FIFA-baas. Hij volgde zijn landgenoot Sepp Blatter op, die moest vertrekken na het grote corruptieschandaal bij de FIFA.

Infantino heeft zich de laatste tijd in Europa niet populair gemaakt. Zijn plannen voor een uitbreiding van het WK voor clubs en een wereldwijde Nations League vielen niet in goede aarde bij de Europese voetbalbond UEFA en grote Europese clubs. Toch meldde zich vanuit Europa geen tegenkandidaat voor de Zwitser.

Bij de UEFA zelf wordt Aleksander Ceferin donderdag herkozen als voorzitter bij een congres in Rome. De Sloveen is net als Infantino bij de FIFA de enige kandidaat voor het presidentschap.(ANP)