Colin Kaepernick (rechts) en Eric Reid
Colin Kaepernick (rechts) en Eric Reid - © ANP

USA Update: NFL en knielende Kaepernick treffen schikking

16 februari 2019
Er is een einde gekomen aan de klachtenprocedure van voormalig San Francisco 49ers-quarterback Colin Kaepernick tegen de NFL. De twee partijen hebben een schikking getrokken in de langslepende zaak.

In het kader van een vertrouwelijkheidsovereenkomst werden er geen uitspraken gedaan over de uitkomst, die tevens gold voor de huidige Carolina Panthers-safety Eric Reid.

Protest

Kaepernick was in 2016 de eerste speler die knielde tijdens het volkslied voor aanvang van wedstrijden. De toenmalige speler van de 49ers protesteerde hiermee tegen sociale ongelijkheid en politiegeweld jegens donkere Amerikanen.

Toenmalig San Francisco-ploeggenoot Reid was de eerste die meedeed met het protest, dat vervolgens door veel NFL-spelers en andere sporters werd overgenomen. De actie leverde tevens veel kritiek op van tegenstanders, waaronder de Amerikaanse president Donald Trump.

Clubloos

De 31-jarige Kaepernick is clubloos sinds maart 2017 en is van mening dat de clubeigenaren in de NFL tegen hem samenspanden om hem geen contract aan te bieden. Hij begon vervolgens in oktober 2017 de zaak tegen de NFL.

Reid vertrok twee jaar geleden bij de 49ers en kreeg in september 2018 een contract voor een jaar bij de Panthers. Afgelopen week tekende hij een contractverlenging voor drie jaar.

Super Bowl

Hoewel Kaepernick niet altijd zeker was van een basisplaats speelde hij tussen 2011 en 2016 in totaal 69 wedstrijden in de NFL. De quarterback loodste de 49ers in zijn tweede seizoen naar de Super Bowl, waarin nipt met 31-34 werd verloren van Baltimore Ravens.

Kaepernick is nog altijd in het bezit van de records voor rushing yards door een quarterback in een wedstrijd in het reguliere seizoen (181) en een play-offduel (264). (FOX Sports)