De topper tussen PSV en Feyenoord kent een fraaie historie met talloze zinderende wedstrijden en een volle databank aan opmerkelijke uitslagen. Wij vroegen FOX Sports-analist én Feyenoord-icoon John de Wolf naar zijn mooiste editie als speler.

De Wolf hoeft niet lang na te denken over de vraag. “Als het alleen om competitiewedstrijden in Eindhoven gaat, dan noem ik zeker de 1-3 uit het seizoen 1993/'94”, verklaart de voormalige verdediger.

Het antwoord zal voor menigeen niet als een verrassing komen. De Wolf had letterlijk en figuurlijk een hoofdrol tijdens de clash van november 1993. Hoewel Regi Blinker en Gaston Taument de verdediging van PSV pijn deden, staat bij velen de tulband van de bebloede De Wolf in het geheugen gegrift.

Voorsprong

Feyenoord opende in het Philips Stadion na een kwartier de score via Taument. De buitenspeler passeerde op fraaie wijze keeper Hans van Breukelen na een heerlijke assist van Blinker. Nii Lamptey maakte echter snel gelijk, nadat hij profiteerde van een misser van Ed de Goey.

Lang leek de 1-1 de eindstand te worden, totdat Blinker vijf minuten voor tijd Feyenoord opnieuw op voorsprong schoot. In de laatste minuut maakte Taument vervolgens op de counter ook nog de 1-3.

Tulband

De Wolf, die eerder een hoofdwond had opgelopen na een kopduel met Kalusha Bwalya, haalde het einde van de wedstrijd net niet. Ondanks verwoede pogingen van de medische staf om een tulband op zijn hoofd te spelden, werd hij vlak voor de tweede treffer van Taument gewisseld.

“Ik kreeg die blessure eerder in de wedstrijd en ik weet nog dat ik een paar krammen in mijn hoofd kreeg om het bloeden te stoppen”, kijkt De Wolf terug. “Maar ik stond natuurlijk op een positie waar ik veel moest koppen, dus die wond ging steeds open. Daarom werd ik er alsnog afgehaald in de slotfase.”

Vuilnisbak

“Ik was er doodziek van dat ik de wedstrijd niet kon uitspelen, maar het belangrijkste was dat we wonnen. Je ziet de beelden nog steeds voorbijkomen. De foto’s en dat bebloede shirt liggen ook nog in het Feyenoord-museum. Maar als je op je kloten had gekregen, om het in goed Rotterdams te zeggen, dan gaat zo’n shirt ook meteen de vuilnisbak in.”

“Voor mijn gevoel heb ik altijd wel prettige wedstrijden met Feyenoord in Eindhoven gespeeld. Een jaar eerder was bijvoorbeeld ook mooi, tijdens het kampioensjaar 1992-1993. Romário scoorde en miste een strafschop, waarna József Kiprich in de laatste minuut met een penalty de eindstand op 1-1 bepaalde.”

 “Je wilt altijd winnen, maar dat ene punt wat we daar pakten bleek aan het einde van de rit van cruciaal belang in de titelrace. We waren erg moeilijk te verslaan dat jaar en dat bleek ook wel in die wedstrijd bij PSV.” (FOX Sports)

De wedstrijd tussen PSV en Feyenoord zie je zondag om 14.30 uur LIVE op FOX Sports 1

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 sc Heerenveen 2 6 4
2 PSV 2 6 3
3 Vitesse 2 6 3
4 VVV-Venlo 2 4 2
5 FC Twente 1 3 2
6 Feyenoord 1 3 2
7 Heracles Almelo 1 3 2
8 Ajax 1 3 1
9 AZ 1 1 0
10 FC Utrecht 1 1 0
11 PEC Zwolle 2 1 -2
12 RKC Waalwijk 1 0 -1
13 FC Groningen 1 0 -2
14 ADO Den Haag 1 0 -2
15 Willem II 1 0 -2
16 FC Emmen 2 0 -3
17 Sparta Rotterdam 2 0 -3
18 Fortuna Sittard 2 0 -4