Robin van Persie
Robin van Persie - © FOXSports.NL

Hoe Robin van Persie Ajax van zijn bucketlist kon strepen

21 februari 2019
Ja, in de jeugd, zegt Robin van Persie (35), toen won hij wel eens van Ajax, maar als profvoetballer was het de sterspeler van Feyenoord nooit gelukt. Tot afgelopen zondag in De Kuip. De 6-2 is een voorlopig hoogtepunt in zijn afscheidstournee. De beste was weer eens de beste. "Ik ben wel blij dat deze van mijn bucketlist kan."

Dit artikel word je aangeboden door

"Ja, 6-2, wat een uitslag, maar het klinkt makkelijker dan het was. We moesten er hard voor strijden. Het begin was op en neer, zij scoren eerst, prachtige goal, wij komen terug en gaan eroverheen. Toen hadden we iets van lekker, die 2-1, vasthouden tot de rust, maar dat lukte niet. Domper, natuurlijk, maar toen maakten we toch die 3-2. Wat ik toen voelde.. Tijdens de rust keek ik om me heen, ik zag iedereen elkaar high-fives geven, het geloof was er, allemaal blij, de spelers, het publiek. Voor mij was dát het mooiste van de hele middag, toen was ik zélf even helemaal in the moment."

Zoeken

"In het begin verdedigde Ajax me heel kort. Dan ga ik een beetje zoeken, beetje kijken. Waar valt het meeste te halen? En altijd vanuit de beweging. Als ik constant stil sta tegen Matthijs de Ligt, ben ik kansloos, wint hij van de tien duels er minstens vijf of zes. Dus moet ik uit die duels blijven, eromheen bewegen, combinaties zoeken, diepgaan, mensen sturen, ruimtes creëren. Dat is elke wedstrijd weer anders. Soms voel je dat je sterker bent in de duels, dan moet je ze juist wel aangaan. Het is steeds zoeken en aftasten, maar op die manier kan ik wel altijd in een wedstrijd groeien. Het eerste kwartier is eigenlijk altijd scannen naar die ruimtes. En dan kan ik te allen tijde terugvallen op mijn touch, da’s wel handig."

Verslagenheid bij Andre Onana en Frenkie de Jong na de 3-2 van Robin van Persie vlak voor rust. | FOXSports.NL

Schuiven

"Misschien had de uitslag wel hoger kunnen zijn, want we missen ook nog wat kansjes, maar ik ben blij genoeg met zes goals, hoor. Het was echt niet makkelijk. Je praat over Ajax. Daley Blind is een geweldige speler, ze hebben Matthijs de Ligt, maar ons kleine voordeel was wel dat Tagliafico niet speelde. Vind ik wel een sterke speler, daardoor moesten ze een beetje gaan schuiven. Maar als wij vanuit de beweging spelen en met diepgang, kunnen we gewoon iedereen pijn doen."

Voor altijd

"Wat me opviel voor die wedstrijd, waren de terugblikken op de hoogtepunten. Nou, de laatste was zeven jaar geleden, John Guidetti met die hattrick, meteen de laatste winstpartij in competitieverband. Wat zeg je? Eentje gewonnen in de laatste 25 wedstrijden voor zondag? Te weinig, sowieso. Maar het gaf aan dat die overwinning van toen een bijzondere dag was voor de mensen. Het leefde nog steeds. Dus zal deze dag ook voor altijd zijn, al blijven het feitelijk maar drie punten en staan we ver achter in de competitie."

Overdrijven

"Tegen PSV was het goed, tegen Ajax heel goed. Die spirit, maar ook gewoon kwaliteit. Prachtige goals van uit de combinatie, diepgang, elkaar de bal gunnen. Beter kon niet. Ik heb altijd gezegd dat dit allemaal in deze ploeg zat. Natuurlijk snap ik dat mensen wel eens moe van me worden en, eerlijk is eerlijk, ik dik het ook wel eens aan, hè. Klein beetje overdrijven, iets erbij doen, om mensen te prikkelen. Maar ik sta achter de kern van wat ik zeg."

Volledige controle bij Robin van Persie als hij een bal uit de lucht plukt. | FOXSports.NL

Held

"Ik had het over het niveau van passen en trappen tijdens de trainingen, nou, volgens mij zag je dat terug in de goals die we scoren. Die pass van Jens (Toornstra) op Berghuis waaruit hij scoort… Dat vind ik gewoon kunst. Zo veel gevoel, precies in de ruimte, puur gevoel, net zoals die voorzet op die eerste goal van mij. Was ook perfect. Persoonlijk vind ik Jens een held, ik heb hem zo graag in ons team. Hij werkt, heeft kwaliteit, maakt zijn goals, heeft een visie. Een echte teamspeler. Soms speelt-ie wel, dan weer niet, ik snap dat het voor hem lastig is, maar altijd geeft hij honderd procent. Voor mij is dát topsport."

Excelsior

"Waarom wel tegen Ajax en niet in Zwolle? Ja, dat is de vraag. We komen daar op 1-1 en hadden de tweede helft nog. Juist in dat soort wedstrijden moeten we brengen wat we brachten tegen Ajax. De conclusie is dus dat we niet constant genoeg zijn. Daarom moeten we zondag winnen bij Excelsior, doorpakken, anders is de zege op Ajax niks waard. Niet denken dat het vanzelf gaat. Dóór, elke dag het maximale eruit willen halen, of het nou tijdens een training is of in een oefenwedstrijd, of voor de competitie. Dat moet de spirit zijn en vaak is het dat ook, maar vallen we toch te ver terug."

Ruimtes

"Ja, klopt. Ajax graaft zich niet in en geeft ruimte weg, andere ploegen houden de ruimtes klein en dat maakt het dan wel lastiger. Het is ook moeilijk kansen creëren tegen teams die met tien man achter de bal spelen. Maar goed, we zijn Feyenoord, we moeten ons er maar doorheen spelen en dat doen we niet altijd goed genoeg."

Happy

"Ik heb vijf goals gemaakt, gescoord in alle wedstrijden na de winterstop. Soms heb je van die fases dat het allemaal meezit en alles goed valt. Daarom is het lekker te spelen in een ploeg waarin spelers elkaar de bal gunnen. Dan kan iedereen scoren en assists geven, dan is elke speler happy."

Een staande ovatie voor Robin van Persie bij zijn wissel. | FOXSports.NL

Spanning

"Ja, mijn besluit staat vast, hoor. Ook na zo’n wedstrijd als tegen Ajax. Ik ben in feite al een extra jaar doorgegaan. Ik sta vooral te genieten. Oké, ik geef toe, de aanloop naar zo’n wedstrijd als tegen Ajax, is wel verslavend. Dat is wel wat ik zeker ga missen, omdat het veel breder is dan alleen maar negentig minuten voetballen. Het is letten op alles, je voeding, je nachtrust, elk procentje kan net het verschil maken. Je voelt dan de spanning in je lichaam, je leeft er echt naar toe. Tot je de dag na de wedstrijd wakker wordt, haha. Maar dan heb je weer een week om volledig te herstellen."

Respect

"Of de spelers van Ajax me hebben gefeliciteerd? Eigenlijk niet, nee, haha! Maar dat snap ik nog wel ook. Voor de wedstrijd heb ik veel respect gekregen, van de trainer, sommige spelers zoals Hakim Ziyech. Ik vind dat ze sowieso een fantastisch team hebben, daar verandert deze wedstrijd niets aan. Mooi dat ze zo respectvol waren, maar dat gevoel heb ik eigenlijk overal waar we met Feyenoord speelden. Alleen bij ADO Den Haag noemden ze me ouwe lul, hahaha. Ook niet erg, geeft niks, humor zelfs. In mezelf zong ik stiekem met ze mee."

Eer

"Nogmaals, we krijgen maar drie punten voor deze Klassieker, maar de eer is wel een beetje gered. En dat is toch ook iets waar we voor spelen, honderd procent. Het was een wedstrijd om nooit te vergeten."

Meer van VI PRO: