Johan Cruijff in het shirt van Los Angeles Aztecs
Johan Cruijff in het shirt van Los Angeles Aztecs - © ANP

Nederlanders in Amerika: Cruijff en Van Hanegem

27 februari 2019
Het voetbal in Amerika kent een rijke Nederlandse historie met een reeks bekende namen. Twee van de grootste spelers uit de vaderlandse geschiedenis speelden eveneens in de Verenigde Staten: Johan Cruijff en Willem van Hanegem.

Nederlandse topspelers uit de jaren zeventig maakten rond 1980 in grote getalen hun opwachting in de North American Soccer League, de voorloper van de huidige Major League Soccer, waar een dik salaris snel was verdiend.

De Amerikaanse clubs hoopten door het aantrekken van wereldsterren als Cruijff, Van Hanegem, Pelé, Franz Beckenbauer, Gerd Müller en George Best het voetbal naar een hoger plan te trekken en de concurrentie aan te gaan met de grote Amerikaanse sporten.

Cruijff

Hoewel Cruijff in 1978 al een punt had gezet achter zijn actieve carrière, besloot hij een jaar later na financiële tegenslag de voetbalschoenen uit de kast te halen voor een avontuur in Amerika. Ondanks het feit dat hij het geld goed kon gebruiken, gaf hij als reden dat hij het voetbal in de Verenigde Staten tot een succes wilde maken.

Cruijff koos niet voor de sterrenformatie van New York Cosmos, maar voor de Los Angeles Aztecs van oude bekende Rinus Michels en de Nederlanders Thomas Rongen, Leo van Veen, Huub Smeets en Wim Suurbier.

Het Nederlandse contingent van Los Angeles Aztecs: Huub Smeets, Leo van Veen, Rinus Michels, Wim Suurbier, Thomas Rongen en Johan Cruijff | ANP

Hij maakte zijn debuut in mei 1979 tegen Rochester Lancers en liet meteen zien dat hij het voetballen nog niet was verleerd. Met twee goals in de eerste tien minuten plus een assist loodste hij de Aztecs naar een 3-0 overwinning.

Cruijff was in zijn eerste jaar goed voor veertien goals in 27 wedstrijden en werd aan het einde van het seizoen verkozen tot Speler van het Jaar in de NASL. Ook tekende hij voor het Doelpunt van het Jaar.

Een jaar later koos Cruijff voor een verblijf bij Washington Diplomats. Hij kwam in 1980 en 1981 gedurende twee periodes uit voor de club uit de hoofdstad, maar vanwege blessures en meningsverschillen werd dit geen succes.

Van Hanegem

Van Hanegem speelde tussen zijn jaren bij AZ’67 en FC Utrecht in 1979 voor Chicago Sting, waar hij Dick Advocaat en voormalig Feyenoord-ploeggenoot Peter Ressel tegenkwam.

Mede door de Nederlandse inbreng kende de Sting een uitstekend seizoen, waarbij een reeks clubrecords werd gebroken. De ploeg drong door tot de play-offs, maar strandde in de tweede ronde tegen San Diego Sockers.

Oranje met onder meer Johan Neeskens, Willem van Hanegem, Ruud Krol, Johan Cruijff en Rob Rensenbrink | ANP

Van Hanegem verdedigde in totaal dertig keer de kleuren van de Sting en was zes keer trefzeker.

Naast het bovengenoemde spelers was een reeks aan andere Nederlanders actief in de NASL. Zo speelden onder meer Guus Hiddink, Johan Neeskens, Wim Jansen, Rob Rensenbrink, Ruud Krol en Hans Kraay jr. in Amerika. (FOX Sports)