Speelronde 24 in de Eredivisie staat voor de deur. Koploper PSV komt in actie, directe achtervolger Ajax is een weekje vrij. FOX Sports blikt aan de hand van nuttige en leuke feiten vooruit op alle competitieduels.

De Graafschap – ADO Den Haag, vrijdag 20.00 uur, FOX Sports 1
Kunnen de Superboeren de opwaartse lijn voortzetten tegen ADO Den Haag? Tijdens de laatste zeven Eredivisie-duels met de Hagenezen bleef De Graafschap in ieder geval zes keer ongeslagen. De Graafschap-spits Charlison Benschop scoorde tegen geen een Eredivisie-ploeg vaker (drie keer).

Heracles Almelo – FC Utrecht, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2
Heracles Almelo is een lastige horde voor FC Utrecht gebleken. Sinds de promotie van de Heraclieden naar de Eredivisie won FC Utrecht slechts een van de dertien uitduels in Almelo. Alleen NAC Breda scoorde dit kalenderjaar minder in de Eredivisie dan FC Utrecht, terwijl Heracles in de laatste drie wedstrijden de nul hield.

Excelsior – PSV, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1
Excelsior pakte in eigen huis tegen PSV slechts één punt in de laatste elf duels. De laatste thuiszege op de Eindhovenaren was voor de Kralingers op 27 mei 1985. Wint Excelsior, evenaart de ploeg van Adrie Poldervaart het record uit eveneens 1985, toen Excelsior vier thuisduels in de Eredivisie op rij won. De vierde overwinning kwam destijds ook tegen PSV.

Vitesse – NAC Breda, 20.45 uur, FOX Sports 3
Vitesse kan tegen de hekkensluiter van de Eredivisie voor het eerst sinds augustus 2017 drie competitieduels op rij winnen. Weten de manschappen van Leonid Slutskiy te winnen, heeft het met nog vijf thuisduels te gaan al meer thuisoverwinningen in de Eredivisie dan vorig seizoen.

De club uit Arnhem heeft in de persoon van Martin Ødegaard dé creatieveling van 2019 in huis: geen enkele speler in de Eredivisie creëerde meer kansen in 2019 dan de Noor (25). Aan de overkant staat Gervane Kastaneer, de speler die het vaakst minuten maakte zonder te winnen (dertien keer).

sc Heerenveen – Willem II, 14.30 uur, FOX Sports 3
De Friezen nemen het qua gemaakte doelpunten op tegen hun favoriete opponent: sc Heerenveen scoorde liefst 108 keer tegen de Tilburgers, minstens twintig doelpunten meer dan tegen iedere andere tegenstander. In de laatste vijftien thuisduels met Willem II werd er bovendien niet verloren door sc Heerenveen.

Jan Olde Riekerink en consorten zijn samen met PSV de ploeg die het langste ongeslagen is in de Eredivisie (vier duels), wel werd er slechts één van de laatste acht competitiewedstrijden gewonnen.

FC Groningen – VVV-Venlo, 14.30 uur, FOX Sports 1
VVV-Venlo kan geen goede statistieken overleggen in wedstrijden tegen FC Groningen. Eén van de laatste veertien Eredivisie-wedstrijden tegen FC Groningen ging gewonnen, al eindigden de laatste vijf edities allemaal in een gelijkspel.

Houdt Danny Buijs met zijn team de nul, dan is het voor het eerst sinds september 2010 dat FC Groningen drie competitiewedstrijden op rij een clean sheet behaalt.

Ritsu Doan
Komt Ritsu Doan in actie, dan is hij de vierde FC Groningen-speler die vóór zijn 21ste verjaardag vijftig Eredivisie-duels speelt namens de club uit het hoge noorden.

AZ Alkmaar – Fortuna Sittard, 16.45 uur, FOX Sports 2
Alleen Ajax scoorde in 2019 meer in de Eredivisie dan AZ, terwijl Fortuna Sittard deze jaargang juist de meeste tegengoals kreeg. Verliezen de Limburgers, dan delven ze voor het eerst dit Eredivisie-seizoen drie keer op rij het onderspit. Scoort Guus Til, dan evenaart hij qua doelpunten zijn seizoenstotaal van vorig seizoen (negen). De AZ-aanvoerder is de jongste speler in de Eredivisie die direct betrokken was bij minimaal tien competitiegoals.

Feyenoord – FC Emmen, 16.45 uur, FOX Sports 1 
Feyenoord verloor al 33 thuisduels niet tegen teams die voor het eerst in Eredivisie-verband aantreden in De Kuip. Onder coach Giovanni van Bronckhorst wonnen de Rotterdammers slechts zeven van de achttien competitiewedstrijden tegen promovendi, maar FC Emmen kwam in de vier wedstrijden tegen de traditionele top drie nog niet scoren.

Emmen-trainer Dick Lukkien kent in Rotterdam zondag een mooie mijlpaal: de trainer van de Eredivisie-debutant zit voor de honderdste keer op de bank bij een competitieduel van de Emmenaren.