Samenvatting Feyenoord - Ajax (korte versie)

Sterk Ajax neemt wraak op Feyenoord en plaatst zich voor bekerfinale

27 februari 2019
Ajax is de eerste ploeg die zich heeft geplaatst voor de finale van de TOTO KNVB Beker. De Amsterdammers wonnen de Bekerklassieker van Feyenoord met 0-3. Het is de eerste keer sinds 2014 dat Ajax zich plaatst voor de bekerfinale.

De Amsterdammers begonnen de wedstrijd met de zogeheten 'Champions League-variant'. Dusan Tadic begon in de punt van de aanval en Kasper Dolberg, die afgelopen zondag tegen ADO Den Haag wel in de basis stond, moest genoegen met een plek op de bank.

Ook bij Feyenoord werd in de voorste linie gewisseld ten opzichte van de laatste competitiewedstrijd. Robin van Persie startte in plaats van Nicolai Jørgensen. Sven van Beek, die tegen PSV een directe rode kaart kreeg en dus niet mocht spelen vandaag, werd achterin vervangen door Cocu Martina. Jerry St. Juste schoof door naar de rechtsbackpositie.

Fel begin

In het begin van de wedstrijd voerde Feyenoord de boventoon. De Rotterdammers, die een maand geleden Ajax nog met 6-2 op de pijnbank legden, kregen na zeven minuten spelen gelijk een enorme kans om op voorsprong te komen. Sam Larsson ontsnapte aan de aandacht van Noussair Mazraoui en stevende af op doelman André Onana. Het schot van de Zweed belandde echter op de paal.

De Bekerklassieker was lang niet zo spectaculair als die in de competitie, maar het was wel wederom Ajax dat de leiding nam in De Kuip. Matthijs de Ligt kopte op slag van rust hard de 0-1 tegen de touwen. De hoekschop die daaraan vooraf ging mocht eigenlijk niet gegeven worden aangezien Dusan Tadic de bal als laatste aanraakte. De Amsterdammers maakten dankbaar gebruik van deze buitenkans. De Ligt maakte daarmee zijn tiende goal in zijn honderdste wedstrijd voor Ajax.

Tagliafico en Van de Beek beslissen Klassieker

Vlak na rust schoot Nicolas Tagliafico Ajax op een comfortabele 0-2 voorsprong. De bal belandde enigszins toevallig voor zijn voeten, maar de Argentijn wist wel raad met deze kans.

Toen Donny van de Beek na een fraaie aanval de 0-3 in het Rotterdamse doel schoot, was de wedstrijd gespeeld.

 

Ajax is daarmee de eerste ploeg die voor de 25e keer de finale van de beker haalt. Donderdag wordt bepaald wie ze treffen op 5 mei. Willem II en AZ bepalen dan in de andere halve finale wie de tegenstander wordt. (FOX Sports)