Samenvatting Willem II - AZ

Willem II verspert AZ de weg naar bekerfinale door penaltykiller Wellenreuther

28 februari 2019
Willem II heeft zich donderdagavond na penalty's geplaatst voor de finale van de TOTO KNVB Beker. Timon Wellenreuther ontpopte zich tot held door drie penalty's te stoppen.

Na een ietwat tamme beginfase in het Koning Willem II Stadion was het na dik twintig minuten ineens raak. Calvin Stengs kreeg de bal aan de rand van het zestienmetergebied en haalde verwoestend uit: 0-1. 

De treffer gaf AZ vleugels en de Alkmaarders gingen steeds beter spelen. Willem II was aan de overkant bij vlagen dreigend, maar creëerde geen groot gevaar. Met een achterstand op het scorebord gingen de Tilburgers rusten, om na de thee op gelijke hoogte te komen.

AZ verzuimde door slordigheden in de eindfase de wedstrijd in het slot te gooien, aan de overkant lag de bal vervolgens in het net. Alexander Isak werd bediend door invaller Vangelis Pavlidis en de Zweed maakte bij zijn debuut in de TOTO KNVB Beker gelijk zijn eerste bekergoal: 1-1. 

Verlenging

Beide teams stevenden af op een verlenging in Tilburg en die kwam er ook. In de extra tijd was Willem II meteen gevaarlijk. Pavlidis kwam alleen voor AZ-keeper Marco Bizot, maar schoot de bal diagonaal naast. De thuisploeg had het betere van het spel, maar ook AZ beet van zich af. Zo ging Bjørn Johnsen naar de grond in het strafschopgebied van Willem II, maar scheidsrechter Jochem Kamphuis wuifde een vermeende penalty weg. 

Diezelfde Johnsen had in de tweede helft van de verlenging een grote kans om AZ op voorsprong te schieten. De spits raakte de bal echter niet goed, waardoor Wellenreuther simpel de bal op kon pakken. Aan de overkant was het een paar minuten later bijna Willem II dat op voorsprong kwam. Kristofer Kristinsson, de speler die de winnende maakte voor de Tilburgers in de kwartfinale van de beker tegen FC Twente, raakte de paal.

Strafschoppenserie 

Doordat het houtwerk niet meehielp en Renato Tapia in de slotseconden nét zijn voet niet tegen de bal kreeg, moesten strafschoppen de beslissing brengen. In de penaltyserie ontpopte Wellenreuther zich tot held. De Duitse goalie van Willem II redde penalty's van Teun Koopmeiners, Guus Til en Ricardo van Rhijn en zag de beslissende strafschop van Johnsen op de paal belanden. 

Zo ging Willem II, mede door held Wellenreuther, voor het eerst sinds het seizoen 2004/2005 naar de finale van de TOTO KNVB Beker. Daar ontmoet het Ajax, dat woensdag in De Kuip afrekende met Feyenoord (0-3). (FOX Sports)