Jeroen Zoet
Jeroen Zoet - © Pro Shots

Speelronde 25: Alle Eredivisie-duels in cijfers

9 maart 2019
Na het doelpuntloze gelijkspel tussen FC Utrecht en FC Groningen op vrijdag gaat speelronde 25 in de Eredivisie zaterdag verder met VVV-Venlo - Excelsior, PSV - NAC Breda, ADO Den Haag - sc Heerenveen en Willem II - De Graafschap. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

VVV-Venlo – Excelsior, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2
Excelsior won dan wel de laatste ontmoeting bij VVV-Venlo, de vijf ontmoetingen in Limburg daarvoor werden allemaal niet gewonnen. De ploeg van Maurice Steijn is toe aan een zege, want hekkensluiter NAC Breda is het enige team dat minder punten pakte gedurende dit kalenderjaar in de Eredivisie. Kansen op treffers liggen er zeker voor de club uit Venlo, Excelsior incasseerde dit seizoen al evenveel goals in de competitie als vorig seizoen.

PSV – NAC Breda, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1
Een jubileumduel, want PSV en NAC ontmoeten elkaar voor de honderdste keer in de Eredivisie. Hekkensluiter NAC weet wat het te doen staat, want PSV maakte tegen geen één Eredivisie-team meer doelpunten. Daarbij komt dat Mitchell van der Gaag en consorten al vijftien uitduels in de competitie wachten op een overwinning.

Jeroen Zoet
Jeroen Zoet kan hoogstwaarschijnlijk zijn 250ste  Eredivisie-wedstrijd keepen. Met zijn 28 jaar en 62 dagen wordt Zoet de jongste doelman met zo veel competitiewedstrijden in Nederland achter zijn naam sinds Ed de Goey in 1993 (26 jaar en 254 dagen).

ADO Den Haag – sc Heerenveen, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 3
De statistieken voor dit affiche zijn niet in het voordeel van de thuisploeg. ADO Den Haag won slechts één van de laatste elf Eredivisie-ontmoetingen met sc Heerenveen, ook pakte de equipe van Alfons Groenendijk slechts vijf punten in de laatste tien Eredivisie-duels met teams in het linkerrijtje.

Sheraldo Becker en Wilfried Kanon
Bij het gevaar stichten zijn de ogen gericht op Sheraldo Becker. De rappe buitenspeler was bij zeven van de laatste tien Eredivisie-doelpunten van ADO Den Haag betrokken en bovendien gaf hij de meeste assists gedurende dit kalenderjaar (vijf, net als Steven Bergwijn van PSV). 

Als Wilfried Kanon in de basis staat, is hij de vijfde buitenlander die namens de Hagenezen honderd basisplaatsen in de Eredivisie achter zijn naam heeft staan. Enkel vijf andere spelers gingen hem voor, namelijk: Harald Berg, Roger Albertsen, Dojcin Perazic en Timothy Derijck.

Willem II – De Graafschap, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2
Zeven duels, dat het is het aantal wedstrijden Willem II al niet wist te winnen van De Graafschap. Feyenoord is de enige ploeg waartegen de Tilburgers langer op een zege wachten in de Eredivisie. Tot scoren komt Willem II wel tegen clubs die gepromoveerd zijn. In de laatste elf wedstrijden tegen promovendi maakte Willem II minimaal één doelpunt. Weet De Graafschap te winnen in Brabant, dan boekt het voor het eerst in 150 Eredivisie-duels buitenshuis twee zeges op een rij.

PEC Zwolle – AZ, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1
AZ overlegt goede cijfers tegen PEC Zwolle, slechts één van de laatste dertien Eredivisie-duels werd verloren. PEC Zwolle hield sinds haar promotie in 2012 in geen één Eredivisie-wedstrijd tegen AZ de nul. Deze voetbaljaargang wachten ze al meer minuten (225) op een doelpunt dan elke andere ploeg in de competitie. PEC Zwolle – AZ is het affiche der succesvolle passes. Na de traditionele top drie zijn beide teams het meest nauwkeurig in de passing.

Vitesse – Feyenoord, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1
Van de zestien laatste uitwedstrijden bij Vitesse in de Eredivisie verloor Feyenoord maar twee keer. Tijdens de laatste Vitesse – Feyenoord morsten de Rotterdammers drie punten. Dit kalenderjaar pakte Feyenoord slechts één punt in de eerste vier uitwedstrijden, nog nooit had de club uit de havenstad minder punten.

Tonny Vilhena
Tonny Vilhena kan zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd spelen. Alleen Willy van der Kuijlen speelde op een jongere leeftijd tweehonderd wedstrijden in de Eredivisie. Hierbij komt dat Vilhena pas de 23ste speler wordt die tot tweehonderd competitiewedstrijden namens Feyenoord komt.

FC Emmen – Heracles Almelo, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2
Heracles Almelo won de laatste zeven duels met FC Emmen in alle competities. Willen de Emmenaren deze negatieve statistiek doorbreken, kan worden gekeken naar Michael de Leeuw. De speler van FC Emmen scoorde in de Eredivisie alleen tegen NAC Breda vaker (zes keer) dan tegen Heracles Almelo (vijf keer).

Ajax – Fortuna Sittard, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1
Van de negentien voorgaande ontmoetingen met Fortuna Sittard won Ajax er zeventien. De Limburgers kwamen in de laatste twee uitwedstrijden in Amsterdam niet tot scoren, terwijl Ajax juist de laatste zes Eredivisie-wedstrijden na een Champions League-duel won. Het totale doelsaldo tijdens deze wedstrijden is 33-2 met een gemiddelde van 5,5 goals per wedstrijd.

Matthijs de Ligt
Boekt Ajax een overwinning met Matthijs de Ligt in de basis, dan is het voor de aanvoerder zijn vijftigste overwinning in de Eredivisie. Alleen Gerald Vanenburg en Clarence Seedorf waren jonger toen zij hetzelfde aantal Eredivisie-zeges behaalden. (FOX Sports

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 25 56 45
2 AZ 25 56 37
3 Feyenoord 25 50 15
4 PSV 26 49 26
5 Willem II 26 44 3
6 FC Utrecht 25 41 16
7 Vitesse 26 41 10
8 Heracles Almelo 26 36 6
9 FC Groningen 26 35 1
10 sc Heerenveen 26 33 0
11 Sparta Rotterdam 26 33 -4
12 FC Emmen 26 32 -13
13 VVV-Venlo 26 28 -27
14 FC Twente 26 27 -12
15 PEC Zwolle 26 26 -18
16 Fortuna Sittard 26 26 -23
17 ADO Den Haag 26 19 -29
18 RKC Waalwijk 26 15 -33