Tonny Vilhena
Tonny Vilhena - © Pro Shots

Speelronde 25: Alle Eredivisie-duels in cijfers

10 maart 2019
De vier laatste wedstrijden in speelronde 25 staan op het programma. PEC Zwolle en AZ trappen de dag af, later komen onder meer Feyenoord en Ajax nog in actie. FOX Sports zet aan de hand van een aantal leuke én nuttige feitjes alle duels op een rij.

PEC Zwolle – AZ, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1
AZ overlegt goede cijfers tegen PEC Zwolle, slechts één van de laatste dertien Eredivisie-duels werd verloren. PEC Zwolle hield sinds haar promotie in 2012 in geen één Eredivisie-wedstrijd tegen AZ de nul. Deze voetbaljaargang wachten ze al meer minuten (225) op een doelpunt dan elke andere ploeg in de competitie. PEC Zwolle – AZ is het affiche der succesvolle passes. Na de traditionele top drie zijn beide teams het meest nauwkeurig in de passing.

Vitesse – Feyenoord, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1
Van de zestien laatste uitwedstrijden bij Vitesse in de Eredivisie verloor Feyenoord maar twee keer. Tijdens de laatste Vitesse – Feyenoord morsten de Rotterdammers drie punten. Dit kalenderjaar pakte Feyenoord slechts één punt in de eerste vier uitwedstrijden, nog nooit had de club uit de havenstad minder punten.

Tonny Vilhena
Tonny Vilhena kan zijn tweehonderdste Eredivisie-wedstrijd spelen. Alleen Willy van der Kuijlen speelde op een jongere leeftijd tweehonderd wedstrijden in de Eredivisie voor een club. Hierbij komt dat Vilhena pas de 23ste speler wordt die tot tweehonderd competitiewedstrijden namens Feyenoord komt.

FC Emmen – Heracles Almelo, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2
Heracles Almelo won de laatste zeven duels met FC Emmen in alle competities. Willen de Emmenaren deze negatieve statistiek doorbreken, kan worden gekeken naar Michael de Leeuw. De speler van FC Emmen scoorde in de Eredivisie alleen tegen NAC Breda vaker (zes keer) dan tegen Heracles Almelo (vijf keer).

Ajax – Fortuna Sittard, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1
Van de negentien voorgaande ontmoetingen met Fortuna Sittard won Ajax er zeventien. De Limburgers kwamen in de laatste twee uitwedstrijden in Amsterdam niet tot scoren, terwijl Ajax juist de laatste zes Eredivisie-wedstrijden na een Champions League-duel won. Het totale doelsaldo tijdens deze wedstrijden is 33-2 met een gemiddelde van 5,5 goals per wedstrijd.

Matthijs de Ligt
Boekt Ajax een overwinning met Matthijs de Ligt in de basis, dan is het voor de aanvoerder zijn vijftigste overwinning in de Eredivisie. Alleen Gerald Vanenburg en Clarence Seedorf waren jonger toen zij hetzelfde aantal Eredivisie-zeges behaalden. (FOX Sports