Mark van Bommel en Erik ten Hag.
Mark van Bommel en Erik ten Hag. - © Pro Shots

Speelronde 27: Alle Eredivisie-duels in cijfers

30 maart 2019
Speelronde 27 in de Eredivisie staat voor de deur. Na een week interlandvoetbal komen alle Eredivisie-teams weer in actie. Zie hieronder alle leuke en relevante feitjes op een rij, natuurlijk ook over de topper van het weekend: Ajax - PSV.

Willem II – Fortuna Sittard, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 3

Fortuna Sittard kreeg minstens vier doelpunten tegen in de laatste vijf uitduels in de Eredivisie, nog nooit kreeg een team in de Eredivisie in zes uitwedstrijden op rij minstens vier tegentreffers. Wel overleggen de Limburgers matige cijfers tegen Willem II. Van de laatste elf thuiswedstrijden wonnen de Tilburgers liefst acht keer van Fortuna.

Alexander Isak
Op zoek naar goals kijkt Willem II naar Alexander Isak. De jonge Zweed streek in de winter neer in Brabant en is een superhuurling gebleken. In zijn laatste acht competitiewedstrijden voor Willem II was Isak direct betrokken bij zes doelpunten (vijf goals, één assist). Fran Sol, de voorganger van Isak bij Willem II, maakte ter vergelijking ‘slechts’ drie treffers in zijn eerste acht optredens namens de Tricolores.

ADO Den Haag – Vitesse, zaterdag 18.30 uur, FOX Sports 2
Van de laatste tien thuiswedstrijden tegen Vitesse bleef ADO Den Haag er acht ongeslagen. Sterker nog: alleen tegen de traditionele top drie uit de Eredivisie hebben de Arnhemmers een lager winstpercentage in uitwedstrijden dan tegen ADO. Verliezen de Hagenezen toch van Vitesse, dan verliest trainer Alfons Groenendijk voor het eerst drie thuisduels in de Eredivisie op rij als ADO-trainer.

De Graafschap – Heracles Almelo, zaterdag 19.45 uur, FOX Sports 1
De Graafschap verloor de laatste zes Eredivisieduels met Heracles Almelo, tegen geen Eredivisieploeg is de club uit Doetinchem bezig aan een langere reeks nederlagen (ook 6 tegen AZ). Gelijk op kan het zeker gaan, want de ploeg van de vertrekkende Henk de Jong pakte precies evenveel punten als Heracles Almelo na de winterstop.

sc Heerenveen – Excelsior, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 3
Twaalf van de laatste veertien Eredivisie-doelpunten die sc Heerenveen maakte tegen Excelsior werden gescoord in de eerste helft. Wint de ploeg uit Kralingen in Friesland, dan kan sc Heerenveen het laagste puntentotaal in thuisduels tijdens één Eredivisie-seizoen niet meer evenaren. Dan moet de ploeg van Adrie Poldervaart wel scoren, iets wat Excelsior de laatste vier competitiewedstrijden niet lukte. Wordt het net bij sc Heerenveen weer niet gevonden, dan scoort Excelsior voor het eerst sinds maart 1976 vijf Eredivisie-wedstrijden op rij niet.

AZ – FC Groningen, zaterdag 20.45 uur, FOX Sports 2
AZ is ongeslagen in zestien van de laatste achttien thuiswedstrijden tegen FC Groningen in de Eredivisie. Houden de Alkmaarders de nul, dan is dat voor de vijfde keer in 2019. In 2018 hield AZ ook vijf keer de nul. AZ – FC Groningen is het affiche tussen de twee ploegen die dit jaar de meeste Eredivisie-punten binnenhaalden. Hetzelfde geldt voor het aantal tegengoals, alleen AZ kreeg minder doelpunten tegen dan de equipe van Danny Buijs.

NAC Breda – VVV-Venlo, zondag 12.15 uur, FOX Sports 1
NAC Breda moet winnen in de Eredivisie om de hoop of lijfsbehoud enigszins levend te houden en dat doet de club uit Brabant met Ruud Brood als nieuwe coach. De trainer start in een thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo, een ploeg waartegen NAC goede cijfers overlegt. In de laatste acht thuisduels met de Venlonaren verloor NAC slechts één keer. Om de drie punten te behalen, moet er wel gescoord worden en laat dat iets zijn waarmee NAC moeite heeft tegen VVV. Al 270 Eredivisie-minuten vond de club uit Breda niet het net tegen de Limburgers.

FC Utrecht – Feyenoord, zondag 14.30 uur, FOX Sports 1
Feyenoord en FC Utrecht als opponent: het is geen ongelukkig huwelijk. Van de laatste 24 Eredivisie-ontmoetingen met de Domstedelingen verloor Feyenoord er slechts één. Dick Advocaat, voorheen gelinkt aan Feyenoord en huidig trainer van FC Utrecht, zat al twintig keer eerder op de bank als trainer tegen de Rotterdammers. Tegen geen één ploeg trainde de Kleine Generaal vaker.

PEC Zwolle – FC Emmen, zondag 14.30 uur, FOX Sports 2
Het duel in Zwolle is het affiche der niet-scorers, alleen NAC Breda en Excelsior kwamen in de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden minder vaak tot scoren dan PEC Zwolle en FC Emmen. Een gering aantal doelpunten of niet, de thuisploeg overlegt goede cijfers tegen de Emmenaren. Vijf van de laatste zes wedstrijden werden gewonnen, bovendien hield de equipe van Jaap Stam in vier van deze duels de nul. FC Emmen strijdt tegen degradatie en verloor liefst vijf van de vijf laatste wedstrijden in de vaderlandse competitie.

Kjell Scherpen
Op weg naar een resultaat, wordt gekeken naar onder andere Kjell Scherpen. De jeugdige keeper, naar verluidt op weg naar Ajax, kan het aantal Eredivisie-duels (26) als tiener voor een keeper van Jan van Beveren evenaren. Slechts zeven andere doelmannen kwamen tot minstens 27 duels in de Eredivisie als tiener.

Ajax – PSV, zondag 16.45 uur, FOX Sports 1
De kraker in de Eredivisie van speelronde 27: Ajax – PSV. De Amsterdammers pakten twintig punten in de laatste tien thuisduels met PSV. De Eindhovenaren wonnen de laatste twee wedstrijden van Ajax, winnen ze ook in Amsterdam zondagmiddag dan kan PSV voor de tweede keer deze eeuw drie opeenvolgende competitiezeges boeken op Ajax (eerder in 2004-2005). Dan moet de ploeg van Mark van Bommel wel winnen in een bijna onneembare vesting, de laatste 25 thuisduels verloor Ajax immers niet. Bovendien heeft Ajax de speler in de gelederen die deze eeuw het vaakst van PSV won. Lasse Schöne is samen met Anthony Lurling goed voor zeven zeges tegen de Eindhovenaren.

Doorbreekt Erik ten Hag zijn PSV-syndroom?
Wint Ajax van PSV, dan zou dat een primeur betekenen voor hoofdcoach Erik ten Hag. De oefenmeester won in zeven wedstrijden tegen de koploper uit Brabant nog nooit. Vijf keer liep hij namens FC Utrecht tegen een nederlaag aan, de laatste twee wedstrijden met Ajax tegen PSV werden eveneens verloren in klinkklare cijfers: 3-0, 3-0. Wil Ten Hag het PSV-syndroom doorbreken, is het zaak een stabiele PSV-defensie te slechten. Al 290 minuten incasseerden de Eindhovenaren geen tegendoelpunt in de Eredivisie, daarbij hield PSV al even vaak de nul in de competitie (veertien keer) als gedurende het hele vorige seizoen.

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 Ajax 3 9 5
2 sc Heerenveen 3 9 5
3 Feyenoord 3 7 4
4 FC Twente 3 7 4
5 PSV 3 7 3
6 Vitesse 3 6 2
7 FC Utrecht 2 4 2
8 PEC Zwolle 3 4 2
9 Willem II 3 4 2
10 VVV-Venlo 3 4 1
11 Heracles Almelo 3 4 -2
12 FC Groningen 3 3 -3
13 AZ 2 2 0
14 FC Emmen 3 1 -3
15 Fortuna Sittard 3 1 -4
16 ADO Den Haag 3 0 -5
17 RKC Waalwijk 3 0 -6
18 Sparta Rotterdam 3 0 -7