FC Den Bosch moet een forse tegenvaller incasseren. De licentiecommissie van de KNVB verleent geen goedkeuring voor de overname van de club door de zakenman Kakhi Jordania. FC Den Bosch gaat in beroep tegen de beslissing van de licentiecommissie van de KNVB.

De Georgiër zou met 99,9 procent van de aandelen grootaandeelhouder worden en de Brabantse club uit de Keuken Kampioen Divisie van de nodige financiële impulsen voorzien.

De club sloot in 24 juli 2018 al een voorlopige koopovereenkomst. De aandelenoverdracht behoefde eerst goedkeuring van de KNVB. De reglementen van de bond schrijven voor dat de licentiecommissie vooraf toestemming moet verlenen wanneer iemand meer dan 25 procent zeggenschap wil krijgen binnen een betaaldvoetbalorganisatie.

Groot ongenoegen

De licentiecommissie nam uitgebreid de tijd om de overname te beoordelen en stelde een besluit een aantal keren uit, tot groot ongenoegen van de club. "FC Den Bosch heeft er van haar kant alles aan gedaan om de procesgang op een soepele en zorgvuldige wijze te laten verlopen. Gevraagde informatie is door club en door Kakhi Jordania steeds aangeleverd'', meldt de club op zijn website. 

Directeur Paul van der Kraan kreeg vrijdag al het slechte nieuws te horen. Hij besloot een dag te wachten met het naar buiten brengen, omdat FC Den Bosch vrijdag moest voetballen tegen FC Twente. De club verloor met 1-0.

Statement van de licentiecommissie betaald voetbal

De  licentiecommissie betaald voetbal gaf het volgende statement af om de beslissing toe te lichten: 

1.De Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) hebben vorig jaar ingestemd met nieuwe regels om ongewenste zeggenschap in een BVO te voorkomen. In deze nieuwe situatie moet de onafhankelijke licentiecommissie betaald voetbal vooraf toestemming verlenen als een partij 25 procent of meer van de zeggenschap in een BVO wil verkrijgen. Bij deze beoordeling wordt gekeken naar de achtergrond van de investeerder en de herkomst en aanwending van zijn vermogen. Het gaat om een onafhankelijke toetsing.

2.Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is enerzijds het beschermen van de bedrijfstak betaald voetbal tegen onwenselijke situaties op het gebied van integratie, reputatie en continuïteit en anderzijds het toestaan van goede investeringen in clubs.

3.Het is de BVO die moet aantonen dat buiten twijfel staat, dat gelden die gebruikt worden een legale herkomst hebben en er geen risico is dat ze verband houden met illegale activiteiten.

4.FC Den Bosch is er naar het oordeel van de licentiecommissie hierin onvoldoende geslaagd. Dat betekent niet per se dat de licentiecommissie heeft geconcludeerd dat gelden van Khaki Jordania voortvloeien uit illegale activiteiten. FC Den Bosch kan in beroep gaan tegen de beslissing van de licentiecommissie. (FOX Sports/ANP)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 NAC Breda 4 12 10
2 Almere City FC 4 10 6
3 Roda JC Kerkrade 4 9 7
4 SC Cambuur Leeuwarden 4 7 6
5 Telstar 4 7 1
6 FC Eindhoven 4 7 1
7 De Graafschap 3 6 2
8 Excelsior 4 6 4
9 FC Den Bosch 4 6 0
10 N.E.C. 4 6 0
11 Jong PSV 4 6 -2
12 Jong AZ 4 6 -3
13 Go Ahead Eagles 3 4 -1
14 FC Volendam 4 4 -2
15 Helmond Sport 4 4 -2
16 MVV Maastricht 4 4 -7
17 Jong Ajax 4 3 -3
18 Jong FC Utrecht 4 3 -3
19 TOP Oss 4 1 -7
20 FC Dordrecht 4 1 -7