De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste interland ooit in de Gelredome omgezet in een overwinning.

De Europees kampioen versloeg Mexico in het stadion van Vitesse met 2-0, dankzij doelpunten in de eerste helft van Vivianne Miedema en Lieke Martens. De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman oefent dinsdag opnieuw, dan voor het eerst in Alkmaar, tegen Chili.

Algarve Cup

De 'Leeuwinnen' konden wel weer een overwinning gebruiken na de tegenvallende resultaten een maand geleden op de Algarve Cup. De voetbalsters verloren twee keer en kwamen alleen tegen China (1-1) tot scoren. Wiegman gebruikte het oefentoernooi in Portugal om wat dingen uit te proberen, maar tot veel nieuwe inzichten kwam ze niet.

Tegen Mexico verscheen een groot deel van het elftal dat in 2017 de Europese titel veroverde weer aan de aftrap. De plek van de langdurig geblesseerde centrumverdedigster Stefanie van der Gragt is overgenomen door Dominique Bloodworth. Jill Roord mocht het tegen de nummer 26 van de wereld proberen op de plek van rechtshalf Jackie Groenen, die na een uur spelen alsnog in het veld kwam. Groenen is normaal gesproken zeker van een basisplaats.

Ruim twee maanden voor de openingswedstrijd op het WK tegen Nieuw-Zeeland zal Wiegman haar beoogde basisteam al grotendeels weten. Alleen onder de lat staat ze voor een lastige keuze: Sari van Veenendaal of Loes Geurts? Tegen Mexico kreeg Van Veenendaal weer de kans. De reservekeepster van Arsenal deed dat met de aanvoerdersband om haar bovenarm.

Openingstreffer

Op de eerste vrouweninterland ooit in Arnhem kwamen zo'n 25.000 toeschouwers af. De veelal jeugdige fans zagen Shanice van de Sanden in de openingsfase twee keer de lat raken. In de 24e minuut viel de openingstreffer alsnog. Een gekraakt schot van Roord belandde voor de voeten van Miedema, die eenvoudig haar 56e doelpunt in de nationale ploeg kon intikken (1-0).

Kort voor rust schoot Martens van afstand de 2-0 binnen. Voor de Limburgse linksbuiten, die voor de wedstrijd werd gehuldigd vanwege haar 100e interland, betekende het haar 41e treffer in Oranje.

In de tweede helft verzuimde de ploeg van Wiegman de score op te voeren. De fans in de Gelredome vermaakten zich desondanks opperbest, onder meer met de wave. (ANP)