Clarence Seedorf en Patrick Kluivert
Clarence Seedorf en Patrick Kluivert - © Pro Shots

Wat jij moet weten over de Afrika Cup

12 april 2019
De loting van de 32ste editie van de Afrika Cup staat vrijdag op het programma. Het toernooi zal van 21 juni tot 19 juli gespeeld worden in Egypte.
24 landen

Het is de eerste keer dat er 24 landen deelnemen aan de Afrika Cup. In 1957 begon het toernooi met drie deelnemers: Soedan, Egypte en Ethiopië.  Oorspronkelijk stond ook Zuid-Afrika op het deelnemersformulier, maar dat land werd uitgesloten vanwege de apartheid. Egypte was de winnaar van het allereerste toernooi.

Gastland

Oorspronkelijk zou het toernooi deze zomer plaatsvinden in Kameroen, maar de Afrikaanse voetbalbond was van mening dat het land nog niet klaar was voor de organisatie. Egypte en Zuid-Afrika boden vervolgens aan het toernooi te organiseren. Egypte kreeg uiteindelijk de meeste stemmen.

De wedstrijden worden in vier speelsteden, verdeeld over zes stadions, gespeeld:  Caïro, Alexandria, Suez en Ismailia. De Farao’s wonnen zelf zeven maal de cup, meer dan welk land ook.

De Ontembare Leeuwen

Kameroen staat tweede op de all-time winnaarslijst met vijf titels, waarvan de laatste titel twee jaar geleden werd behaald. Toen wisten De Ontembare Leeuwen in de finale Egypte te verslaan. Ook dit jaar behoort Kameroen tot de favorieten met Clarence Seedorf  en Patrick Kluivert aan het roer. 

Debutanten

Doordat het deelnemersveld is verhoogd naar 24 deelnemers zijn er ook drie debutanten. Madagaskar eindigde in de kwalificatie achter Senegal, terwijl Mauritanië heel verrassend Burkina Faso achter zich liet in de poule. De grootste verrassing is eigenlijk wel Burundi. Het land met tien miljoen inwoners schakelde op de laatste speelronde in een rechtstreeks duel het Gabon van Aubameyang uit.

Loting

Vrijdagavond zal er geloot worden in Caïro. De 24 teams zijn verdeeld over zes groepen. Onder meer legendes als El Hadji Diouf en Mustapha Hadji maken hun opwachting tijdens de lotingsceremonie. Als gastland zit Egypte automatisch in groep A. Op 21 juni trapt de ploeg van Mohammed Salah het toernooi af in het Caïro International Stadium. (FOX Sports)

De loting van de Afrika Cup is vrijdag om 20.00 uur live te zien op FOX Sports 4
De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Gerelateerd