Mido
Mido - © FOXSports.NL

Afrika Cup Flashback: 2006, Bad Boy Mido

18 april 2019
Op 21 juni begint in Egypte de 32ste editie van de Afrika Cup. Dan trapt het gastland in het Caïro International Stadium het toernooi af. Het is een stadion met heel veel historie, maar ook bizarre gebeurtenissen.

In 2006 was Egypte ook de gastheer van de Afrika Cup. Met namen als Hossam Hassan, Ahmed Hassan, Mohammed Aboutreika en Mido beschikken de Egyptenaren over een sterke selectie.

Enfant terrible Mido 

Vooral van oud-Ajacied Mido wordt er veel verwacht. De aanvaller is dan in dienst van Tottenham Hotspur en een hele grote naam in Egypte. Alleen zijn Mido en de nationale ploeg nooit echt een goede combinatie geweest.  Een jaar voor de Afrika Cup werd de spits verbannen bij de ploeg, nadat hij zich zogenaamd met een blessure afmeldde. Mido bood zijn excuses aan en werd weer in gratie aangenomen.

Tijdens het toernooi speelt Egypte alle wedstrijden in het Caïro International Stadium en komen ze mede door toedoen van Mido makkelijk door de groepsfase en kwartfinale. In de halve finale wacht een kraker tegen Senegal.

Bondscoach Hassan Shehata heeft een vast team gevormd gedurende het toernooi en kiest ook tegen de Senegalezen voor ervaring. In een uitverkocht stadion komt de thuisploeg op voorsprong dankzij een strafschop Ahmed Hassan. Alleen loopt het daarna stroef bij Egypte en komt Senegal op gelijke hoogte.

"Je bent een ezel"

Shehata grijpt in en haalt Mido van het veld voor Amr Zaki. Alleen gebeurt er dan iets wat nog altijd een onderwerp van gesprek is in Egypte. Mido weigert naar de kant te gaan en valt verbaal zijn trainer aan. Voor 74.000 toeschouwers en miljoenen tv-kijkers schreeuwt Mido onder meer: “Je bent een ezel, waarom haal je mij eruit?” De bondscoach roept dat hij gewoon er uit moet, waarop Mido ook bijna fysiek zijn trainer wil aanvallen. Het is aanvoerder Hossam Hassan die de oud-Ajacied wegduwt en erger voorkomt.

Minuten na de wissel maakt Egypte de winnende en is het uitgerekend de vervanger van Mido die het gastland naar de finale kopt. Mido weigert eerst om het feestje te vieren met zijn ploeggenoten, maar doet dat uiteindelijk toch.

Het mag echter niet baten, want voor de aanvaller zit het toernooi er op. Hij wordt uit de selectie gezet en moet hij vanaf de tribune zien hoe Egypte het toernooi wint.

Schorsing 

De Egyptische voetbalbond schorst Mido voor enkele maanden. Voor de oud-Ajacied is het een slechte periode, maar voor Egypte het begin van nog mooiere successen. Ook in 2008 en 2010 weet het land namelijk de Afrika Cup te winnen. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van  21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

 

Gerelateerd