Sem Steijn scoorde dinsdagavond zijn eerste goal in het betaalde voetbal en dat voor het VVV-Venlo van zijn vader Maurice. Het gebeurt niet vaak dat een zoon scoort namens de club waar zijn vader trainer is. FOX Sports zet een greep aan vader- en zoonrelaties op een rij.

Plots stond hij daar: Sem Steijn nabij de doellijn van sc Heerenveen. VVV-Venlo keek op moment van spelen tegen een 2-1 achterstand aan in Friesland, maar Steijn bracht hier in de slotseconden van het middenmootduel verandering in. Hij koos goed positie, stond net geen buitenspel en betaalde de invalbeurt die zijn vader hem gunde dubbel en dwars uit. Hij rende naar het vak met uitsupporters en hoorde niet veel later dat hij de jongste doelpuntenmaker ooit in het shirt van VVV-Venlo is. Het unicum was niet het enige speciale aan Steijn zijn doelpunt, want hoe vaak gebeurt het nou op professioneel voetbalniveau dat je vader je inbrengt en jij het net vindt?

Rick Kruys scoorde eens een wereldgoal namens FC Utrecht tegen De Graafschap. De huidige assistent van de Domstedelingen dacht niet na en liet het net bollen na een harde afstandsknal. Aan de treffer zat een ouderlijk tintje, want Kruys scoorde tegen zijn vader Gert, die op dat moment trainer van de Superboeren was. Eenzelfde situatie deed zich in 2016 voor toen Rai Vloet en vader Wiljan Vloet het tegen elkaar opnamen in de strijd om het KNVB-bekertoernooi. Vloet, destijds in dienst van FC Eindhoven, scoorde tegen het FC Den Bosch van zijn vader en knikkerde zo zijn mannelijke ouder in de laatste minuut uit het bekertoernooi.

Nebojsa en Nemanja Gudelj
Je vader vellen als zoon is al een aantal keer gebeurd, scoren namens het team waaraan jouw vader leiding geeft, is andere koek. Steijn was dinsdagavond een van de weinigen en bovendien de eerste profvoetballer in Nederland die onder het bewind van zijn vader scoorde sinds Nemanja Gudelj. De middenvelder vond namens NAC Breda het net op 14 februari 2013. De ex-speler van AZ en Ajax volleerde knap raak namens de Brabanders in Alkmaar. Het was de enige goal van de wedstrijd, waardoor de geelhemden drie punten meenamen uit de Kaasstad. Na afloop kon Gudelj junior in de kleedkamer rekenen op een ferme handdruk van vader Nebojsa, die op dat moment voor de groep stond in het Rat Verlegh Stadion.

De Van Dijk’s
Je zou ze bijna vergeten, maar de zoon(s) van Jan van Dijk scoorden ook terwijl hun vader coach was. De kale oefenmeester van weleer liet zowel Gregoor als Dominique van Dijk debuteren in het betaalde voetbal namens FC Groningen in 1998. Hoewel Dominique niet scoorde tijdens het Groningse trainerschap van zijn vader, vond Gregoor wel het net. De middenvelder was trefzeker in het seizoen 1999/2000 tegen ADO Den Haag in de Eerste Divisie, een seizoen later zou hij nog drie keer scoren namens FC Groningen in de Eredivisie. 

Overige vader- en zoondebutanten
In het nabije verleden hebben meer vaders en zoons de degens gekruist in het Nederlandse voetbal. Tom van de Looi debuteerde in januari 2018 voor FC Groningen uitgerekend tegen Willem II, dat op dat moment gecoacht werd door Erwin van de Looi, zijn vader. Na afloop van de wedstrijd kon vader Van de Looi zijn emoties maar moeilijk bedwingen en stonden ze samen voor de camera's met hun verhaal. 

Begin dit seizoen liet Mitchell van der Gaag als coach van NAC Breda nog Jordan van der Gaag debuteren. Uit bij AZ mocht de twintigjarige speler zijn opwachting maken. De inmiddels vertrokken coach sprak van geen voorkeursbehandeling. Momenteel speelt Van der Gaag bij Helmond Sport, zijn vader vertrok onlangs bij de Brabanders die hoogstwaarschijnlijk degraderen uit de Eredivisie. 

Hier zijn meer vader- en zoonrelaties in het Nederlandse voetbal te zien, hieronder de reactie van Sem en Maurice Steijn na afloop van sc Heerenveen - VVV-Venlo. (FOX Sports)

Gerelateerd

Stand

Team G P D
1 ADO Den Haag 0 0 0
2 AZ 0 0 0
3 Ajax 0 0 0
4 FC Emmen 0 0 0
5 FC Groningen 0 0 0
6 FC Twente 0 0 0
7 FC Utrecht 0 0 0
8 Feyenoord 0 0 0
9 Fortuna Sittard 0 0 0
10 Heracles Almelo 0 0 0
11 PEC Zwolle 0 0 0
12 PSV 0 0 0
13 RKC Waalwijk 0 0 0
14 Sparta Rotterdam 0 0 0
15 VVV-Venlo 0 0 0
16 Vitesse 0 0 0
17 Willem II 0 0 0
18 sc Heerenveen 0 0 0