Kameroen
Kameroen - © ANP

Flashback Afrika Cup: De basketbalshirts en 'onesies' van het gouden Kameroen

25 april 2019
Deze zomer zullen veel ogen tijdens de Afrika Cup gericht zijn op Kameroen. De Ontembare Leeuwen zijn titelhouder en behoren ook in Egypte tot de favorieten. De ploeg van Clarence Seedorf en Patrick Kluivert gaat op jacht naar de zesde titel.

Aan het begin van deze eeuw beleefde Kameroen een van de mooiste periodes uit zijn voetbalgeschiedenis. Het land won in 2000 de Afrika Cup door gastland Nigeria na strafschoppen te verslaan in de finale. Met spelers als Samuel Eto’o, Rigobert Song en Geremi beschikte Kameroen over een gouden generatie.

Basketbalploeg

Zo’n team verdient een uniek shirt dacht kledingsponsor Puma. Na de titel twee jaar eerder was Kameroen in 2002 weer de topfavoriet. Om extra op te vallen ontwierp Puma een mouwloos tenue voor de Ontembare Leeuwen. Gekleed als een basketbalploeg deed Kameroen mee aan het evenement in Mali dat jaar. Terwijl de Afrikaanse voetbalbond geen enkel probleem had met de outfit, waren er wel wat vragen vanuit de FIFA, die vond dat Kameroen een normaal shirt met mouwen moest dragen.

Het basketbalshirt van Kameroen | ANP

Desondanks mocht Kameroen gewoon deelnemen aan de Afrika Cup en wist het aan de hand van onder maar Patrick M’Boma en Salomon Olembe voor de tweede keer op rij het toernooi te winnen. Weer kwamen er strafschoppen aan te pas in de finale, waarin Senegal werd verslagen. Een half jaar na de gewonnen eindstrijd wilde Kameroen met hetzelfde tenue deelnemen aan het WK in Zuid-Korea en Japan, maar daar stak de FIFA een stokje voor. Kameroen moest met een extra shirtje onder het mouwloze tenue spelen.

Onesies

Dan zou je denken dat Kameroen en Puma iets zouden doen met de kritiek van de FIFA, maar niets bleek minder waar. Twee jaar later tijdens de Afrika Cup in Tunesië ontwierp het Duitse kledingmerk een onesie, waarmee het shirt en broekje aan elkaar waren vastgenaaid. Net als het mouwloze tenue was dit ook nog nooit eerder vertoond op een voetbalveld.

Kameroen in onesies | ANP

Terwijl de Afrikaanse Voetbalbond wederom goedkeuring gaf, fungeerde de FIFA als spelbreker. “Het is verboden. In de regels staat dat je een shirt, broekje en sokken draagt. Je moet je aan de regels houden”, zei oud-FIFA baas Sepp Blatter destijds. De bond deelde de ontembare leeuwen een boete uit van 154.000 dollar.

In tegenstelling tot de twee voorgaande toernooien wist Kameroen in 2004 niet het toernooi te winnen. Sterker nog, de ploeg werd al in de kwartfinales uitgeschakeld door Nigeria. Daarmee kwam niet alleen een einde aan de gouden generatie voor Kameroen, maar ook een einde aan een reeks unieke voetbaloutfits. Het is te hopen dat Kameroen weer een mooi shirt zal ontwerpen voor het toernooi in Egypte. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports