Zambia
Zambia - © Pro Shots

Flashback Afrika Cup: Emotionele titelwinst voor Zambia

2 mei 2019
Het is 27 april 1993 wanneer een vliegtuig van de Zambiaanse luchtmacht in de Atlantische oceaan neerstort vlakbij de kust van Gabon.

Het vliegtuig met 25 spelers en stafleden van de Zambiaanse nationale voetbalploeg was op weg naar Senegal voor een WK-kwalificatiewedstrijd. Na een tussenstop in Libreville gaat het volledig mis. Alle passagiers en bemanningsleden overleven de crash niet. Een speler ontbrak aan boord van het vliegtuig; oud-PSV’er Kalusha Bwalya. De aanvaller bleef nog achter in Eindhoven en zou zich later melden bij de nationale ploeg.

Zambia moet zich herpakken na het tragisch ongeluk en weet met een volledig nieuwe ploeg, onder aanvoering van Kalusha, de finale van de Afrika Cup in 1994 te bereiken. Daarin is het Nigeria van Clemens Westerhof te sterk voor de Chipolopolo.

Zambia op het strand | FOXSports.NL

Finale

Negentien jaar na het ongeluk wordt de Afrika Cup georganiseerd in Gabon en Equatoriaal Guinee. Zambia, dat dan onder leiding staat van Herve Renard, weet zich te kwalificeren voor dat toernooi.  De ploeg komt ongeslagen de groepsfase door en speelt tot en met de halve finale de wedstrijden in Bata, de hoofdstad van Equatoriaal Guinee. In die halve finale verslaat de ploeg van Renard titelfavoriet Ghana en weet Zambia dat het niet alleen de finale gaat spelen, maar dat het terugkeert naar de stad waar in 1993 het vliegtuig neerstortte.

Bij aankomst in Libreville besluit bondscoach Herve Renard zijn ploeg naar de plek te brengen waar het allemaal gebeurde. Samen met Kalsuha Bwalya worden er bloemen  gelegd op het strand van Libreville. De spelers weten dat de knop omgedraaid moet worden, want drie dagen later wacht Ivoorkust in de finale. De Ivorianen met spelers als Didier Drogba, Yaya Toure en Gervinho zijn de topfavoriet, maar Zambia trekt zich daar niets van aan.

Zambia met de cup | FOXSports.NL

Frivool en compact

De Zambiaanse formatie speelt al het hele toernooi frivool en compact en blijft dat ook doen in de finale. Met aanvoerder Christopher Katongo krijgt Zambia net als Ivoorkust genoeg kansen om te scoren, maar na negentig minuten en verlenging weten beide teams niet tot scoren te komen. Strafschoppen moeten er aan te pas komen om de winnaar te bepalen. Daarin zijn beide ploegen koelbloedig vanaf de penaltystip. De eerste 14 nemers scoren allemaal, tot Kolo Toure mag aanleggen. De verdediger mist en dus kan Zambia de titel pakken, maar ook Rainford Kalaba faalt vanaf de stip. Als Gervinho dan ook mist namens de Ivorianen krijgt Zambia nog een kans op die historische titel. Nog nooit wist Chipolopolo de Afrika Cup te winnen, maar daar komt een einde aan als Stoppila Sunzu de bal tegen de touwen schiet.

Op 15 kilometer van de vliegramp wint Zambia haar allereerste Afrika Cup. Overal op het veld ze je biddende, knielende en huilende spelers die hun emoties niet in bedwang weten te houden. Het sprookje van Zambia kent een einde waar ze alleen van hebben kunnen dromen. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports

Podcast: Voetbalpraat - 1 mei

2 mei 2019
Podcast: Voetbalpraat - 1 mei
Voetbalpraat van woensdag 1 mei na FC Barcelona - Liverpool met Leo Driessen, Michiel Teeling, Kees Kwakman en Vincent Schildkamp.