Rumble in the Jungle
Rumble in the Jungle - © FOXSports.NL

Flashback Afrika Cup: Zaire, Rumble in the Jungle

9 mei 2019
Het is 29 oktober 1974 als Muhammad Ali voor 1 miljard kijkers George Foreman knock-out slaat in Zaïre tijdens de Rumble in the Jungle. Het gevecht om de zwaargewichttitel zorgt voor een vol stadion in Kinshasa, waar het een half jaar eerder ook al feest is als de nationale voetbalploeg van Zaïre wordt gehuldigd na winst op de Afrika Cup.

Het toernooi van 1974 wordt voor de tweede keer georganiseerd in Egypte. Het gastland behoort natuurlijk tot de favorieten met al twee titels op zak. Ook van Zaïre wordt veel verwacht. Het land dat oorlog na oorlog achter de rug heeft en onder de naam Congo-Kinshasa de Afrika Cup in 1968 wint, wil het volk weer blij maken met nieuw succes. Zaïre plaatst zich voor het eerst voor een WK en ook voor de Afrika Cup van 1974.

Ze komen in een poule met Congo, Guinee en Mauritius. Zaïre eindigt als tweede achter Congo met twee overwinningen en treft in de halve finale gastland Egypte. In een volgepakt Caïro International Stadium, komt Egypte na 54 minuten spelen op 2-0. De Egyptenaren dachten zo al stiekem aan de finale, maar nog geen minuut later komt Zaïre terug in de wedstrijd dankzij sterspeler Ndaye Mulamba. Sterker nog; in een tijdsbestek van 15 minuten scoort Zaïre drie keer en wint het verrassend van Egypte. 

In de finale wacht Zambia, dat voor het eerst deelneemt aan de Afrika Cup. Na negentig minuten spelen staat het gelijk. In de verlenging komt Zaïre drie minuten voor tijd op voorsprong door weer een doelpunt van Mulamba, die er twee maakt in de finale. Zambia knokt zich terug en in de allerlaatste minuut maken ze gelijk. Tegenwoordig zouden er na een gelijkspel strafschoppen aan te pas moeten komen, maar dat stond destijds niet in de reglementen. Dus moest er voor het eerst en enige keer in de geschiedenis van de Afrika Cup een replay worden afgewerkt om de winnaar te bepalen.

Twee dagen later wordt de finale opnieuw gespeeld in Caïro en dit keer is Zaïre oppermachtig. Met twee goals van Mulamba, die met negen goals topscorer wordt, wint Zaïre van Zambia. Het land staat op de kaart in Afrika en als Muhammad Ali een half jaar later de zwaargewichttitel wint is Zaïre een wereldwijde cult geworden. (FOX Sports)

De Afrika Cup is van 21 juni tot 19 juli live te zien op FOX Sports 

Rumble in the Jungle | FOXSports.NL