Kiki Bertens
Kiki Bertens - © Pro Shots

LIVE: Bertens tegen Kvitova in kwartfinale Madrid

9 mei 2019
Op een van de grootste WTA-toernooien staat donderdagavond een heuse kraker op het programma. De Nederlandse Kiki Bertens treft in Madrid Petra Kvitova in de kwartfinale. Het is een ontmoeting met een speciaal tintje, want verleden jaar troffen beide speelsters uit de top tien elkaar ook in de Spaanse hoofdstad.

In de finale van het prestigieuze WTA-evenement speelde de huidige nummer zeven van de wereld tegen de hedendaagse nummer twee. In een gelijk opgaande strijd met veel mooie punten en netspel trok Kvitova de eerste set naar zich toe. Na een tiebreak dolf Bertens het onderspit.

Tekenend voor de huidige mentaliteit van de Nederlandse was toen al de comeback die Bertens inzette in de tweede set. Opnieuw zat er weinig verschil tussen Bertens en Kvitova, maar nu verzekerde de Nederlandse zich van de doorslaggevende break: 6-4.

In een allesbeslissende derde leverde Bertens haar service in, maar brak ze meteen terug. In de game die volgde, zat de netband Bertens in de weg. Hierdoor kwam Kvitova op een 5-3 voorsprong en zat ze in een zetel om de wedstrijd uit te serveren. Dit deed Kvitova met verve via een lovegame, waardoor ze de WTA-titel op haar naam schreef. 

Nieuwe thriller in aantocht?
De kans dat er donderdag opnieuw een thriller plaatsvindt, is aanwezig. Van de voorgaande onderlinge ontmoetingen won Kvitova er drie, Bertens stapte twee keer als winnares van de baan. Drie van de vijf affiches leverde een driesetter op, reden genoeg om donderdag opnieuw voor de buis te kluisteren en te kijken wie de halve finale in Madrid haalt.   

Dan moet Bertens het wel beter doen dan een aantal weken geleden. Toen moest ze in Stuttgart, ook in drie sets, haar meerdere erkennen in Kvitova. Een tiebreak ging naar de voormalig nummer twee van de wereld, alvorens Bertens de tweede set binnensleep met 6-3. In de derde set was Kvitova te machtig en sleep ze de partij uit het vuur: 6-1.

 

Saillant detail over de partij in Duitsland is dat deze, weliswaar indoor, op gravel werd gespeeld. Donderdag is dezelfde ondergrond opnieuw van toepassing, mogelijk kan Bertens dan wel de linkshandige Kvitova verslaan. Eerder dit seizoen voegde Bertens Elisa Tamaëla toe aan haar coachingsteam, de voormalig tennisster is zelf linkshandig en probeert op die manier Bertens te helpen wanneer zij tegen linkshandigen speelt.

Tegen Kvitova moet blijken of de vele trainingsuren zijn vruchten hebben afgeworpen. Wint Bertens, dan komt het qua onderlinge ontmoetingen met Kvitova gelijk. Tevens is ze dan goed op weg om, net als vorig jaar, de finale te halen in Madrid. Trekt Kvitova aan het langste eind, dan kan alleen een affiche met Petra Martic of Sloane Stephens haar nog weerhouden van een vierde finale én mogelijke toernooizege in de Spaanse capital

Wint Bertens of Kvitova? Je ziet het rond de klok van 21.30 uur LIVE op FOX Sports 5. 

Gerelateerd