Kiki Bertens.
Kiki Bertens. - © Pro Shots

Bertens tegen Stephens op zoek naar primeur én tweede finale in Madrid

10 mei 2019
Voor de tweede keer in twee jaar tijd kan Kiki Bertens vrijdagavond de finale van het WTA-toernooi in Madrid bereiken. Dan moet de Nederlandse wel afrekenen met Sloane Stephens, de Amerikaanse tennisster waarvan Bertens nog nooit won. Het beladen affiche is vanaf ongeveer 20.00 uur LIVE te zien op FOX Sports.

Donderdag tenniste Bertens nog tegen Petra Kvitova. In een onderlinge strijd met de Tsjechische, waarvan ze de finale in de Spaanse hoofdstad vorig jaar verloor, was de nummer zeven van de wereld de sterkste. Op gravel, haar favoriete ondergrond, liet ze aan de wereld zien in uitstekende vorm te verkeren. Vrijdag moet ze opnieuw eenzelfde niveau bereiken, wil ze Stephens verslaan.

In de twee voorgaande ontmoetingen met de voormalig US Open-winnares dolf Bertens het onderspit in drie sets. Op de WTA Tour Finals kwam ze terug na een achterstand, alvorens ze toch haar meerdere moest erkennen. In 2013 ontmoetten beide dames elkaar voor het eerst, op het gravel van Rome kon Bertens toen een set voorsprong niet omzetten in een zege.

Hoewel de Nederlandse nummer één het enige affiche met Stephens op gravel verloor, is er hoop op een nieuwe finaleplaats. Van de laatste tien wedstrijden die Bertens speelde op haar prettigste ondergrond won ze er acht, hierbij is haar balans tegen andere speelsters uit de top tien heel positief. Liefst dertien van de zeventien wedstrijden tegen dames die tiende of hoger staan op de wereldranglijst werden gewonnen.

Primeur
Weet Bertens te winnen, dan wint ze niet alleen voor de eerste keer in haar carrière van Stephens, dan gaat ze ook voor de tweede keer op rij naar de finale van het prestigieuze toernooi in Madrid. Daarin ontmoet ze mogelijk Simona Halep, de Roemeense speelster waarvan Bertens al eens een finale won. In 2018 speelde Bertens en Halep tegen elkaar in Cincinatti en sleep de Nederlandse haar eerste WTA-titel op hardcourt in de wacht. Na een slepend gevecht boog Bertens een set achterstand om: 2-6, 7-6, 6-2.

Ontmoeten beide dames elkaar weer, dan betekent het de eerste onderlinge gravelontmoeting sinds 2017, toen Halep in Rome in twee sets te sterk was. Op het WTA Masters-toernooi werd het in de halve finale 7-5, 6-2 voor de Roemeense. Een groot verschil met toen was dat die wedstrijd overdag werd gespeeld. Dit terwijl Bertens tennisaffiches in de avond prefereert. In dit interview legt ze uit dat de gravelbanen in de avond ietwat trager zijn, dit komt het tennis van Bertens ten goede.  

​Finale? 
De ingrediënten zijn daar voor een spectaculaire wedstrijd. Haalt Bertens de finale? Of is de Amerikaanse topatlete voor een derde keer te sterk? Aan Kiki's motivatie zal het niet liggen, een toernooizege in Madrid betekent dat Bertens stijgt op de wereldranglijst. Het affiche met Stephens begint om en nabij 20.00 uur en is LIVE te zien op FOX Sports 5. (FOX Sports

Gerelateerd